Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλλα Κυριακίδου

Είναι ήδη ορατές οι αλλαγές στον τομέα της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλλα Κυριακίδου στα νέα του ΑΝΤ1, τονίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Έχει γίνει ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη να θωρακίσουμε όλοι μαζί τόσο τους ίδιους τους πολίτες ούτως ώστε να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Η κ. Κυριακίδου δήλωσε πως ήδη έχουν τροχοδρομηθεί και εφαρμόζονται έξι πυλώνες που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση υγείας.

«Αν πετύχαμε και καταφέραμε να έχουμε ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια όπου όλοι οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε αυτά ταυτόχρονα, γιατί να μη μπορούμε να το εξασφαλίσουμε αυτό για όλα τα φάρμακα. Γιατί να μη μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι παρέχουμε ποιοτικά σωστές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη;»

Όπως τόνισε η επίτροπος υγείας, ο Κύπριος πολίτης μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως είναι για παράδειγμα η πρόσβαση σε φάρμακα. Όταν συζητηθούν οι προτάσεις που αφορούν τα φάρμακα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ξεκινήσουν να εφαρμόζονται, είπε η κ. Κυριακίδου, τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα κράτη-μέλη ταυτόχρονα.

«Έχουμε ήδη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου. Για πρώτη φορά είναι τόσο φιλόδοξο με κονδύλι πάνω από 4 δις. ευρώ που στόχο έχει να βελτιώσει όλο το φάσμα της αντιμετώπισής του».

Όπως ενημέρωσε η Στέλλα Κυριακίδου, μέχρι το 2025 θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο με κέντρα καρκίνου σε όλα τα κράτη-μέλη. Έτσι ώστε η γνώση να «ταξιδεύει» παντού», οι ειδικοί να έχουν μεταξύ τους επαφή και για να είναι σίγουρο ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα καρκίνου.

«Έχουμε και ένα πυλώνα που αφορά τον πολύ σημαντικό τομέα της ψυχικής υγείας, που τώρα για πολλά κράτη μέλη είναι προτεραιότητα. Είδαμε στην πανδημία ποσό έχουν επηρεαστεί όλες οι ηλικίες και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό πυλώνα.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υγείας είναι πραγματικότητα και εφαρμόζεται.