Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που διογκούται η ανησυχία για κτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ εντός των επόμενων σαράντα-οκτώ ωρών. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι «όποιος μας βλάψει θα τον βλάψουμε», ενώ η διεθνής κοινότητα επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να μπει φρένο στα σχέδια της Τεχεράνης.

Στο κόκκινο η ανησυχία για επέκταση του πολέμου που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά και τις πληροφορίες που θέλουν το Ιράν να επιτίθεται στο Ισραήλ εντός των επόμενων ωρών.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να αποτρέψει το απευκταίο σενάριο o Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ ο Υπουργός Άμυνας της χώρας απείλησε ξεκάθαρα ότι η χώρα του θα ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά της.

Βενιαμίν Νετανιάχου – Πρωθυπουργός Ισραήλ

«Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Προετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση».

Γιοαβ Γκάλαντ – Υπουργός Άμυνας Ισραήλ

«Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Προετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση».

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδονται τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Τεχεράνη να μην απαντήσει με αντίποινα στο χτύπημα εναντίον της πρεσβείας της στην Δαμασκό την πρώτη Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ατόμων, ανάμεσά τους και ενός ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Annalena Baerbock – Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας

«Αυτές τις μέρες όλες οι διπλωματικές τηλεφωνικές γραμμές είναι απασχολημένες ώστε να αποτραπεί μια περιφερειακή κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή. Κανείς δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στην φωτιά τώρα».

Ρόλο μεσολαβητή ανέλαβαν την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, τους οποίους και παρότρυνε να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Matthew Miller – Εκπρόσωπος τύπου ΥΠΕΞ ΗΠΑ

«Η περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης δεν βλάπτει μόνο το Ισραήλ, δεν βλάπτει μόνο το Ιράν, δεν βλάπτει μόνο τις χώρες της περιοχής, αλλά βλάπτει κάθε χώρα στον κόσμο».

Linda Thomas – Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ

«Είχαμε πολλές συζητήσεις με χώρες της περιοχής. Και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων με χώρες της περιοχής, τις ενθαρρύναμε να ενθαρρύνουν άλλες χώρες όπως το Ιράν, να μην εμπλακούν».

Υπό το φόβο μίας ιρανικής επίθεσης οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν προληπτικά τις κινήσεις των διπλωματών τους στο Ισραήλ. Η Γαλλία στο μεταξύ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Μέση Ανατολή καλώντας τους υπηκόους της να μην ταξιδεύσουν στο Ιράν, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο.