Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας παραμένει στραμμένη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την ανησυχία για περαιτέρω ανάφλεξη να διογκώνεται ώρα με την ώρα, στην Κύπρο καταγράφεται αυξημένη επιφυλακή, προς αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων. Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή της ΚΥΠ.

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποτρέψουν ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αντίστοιχες ξένες και αξιολογούνται συνεχώς πληροφορίες, υπό το φόβο διάχυσης του πολέμου έξω από τα όρια της Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συγκάλεσε το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αντιλαμβάνεστε ότι και η κλιμάκωση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, είναι κάτι που θα επηρεάσει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έχουμε απευθύνει αυτό το κάλεσμα διεθνώς».

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Έγινε παρουσίαση, από κάθε υπουργείο, των δεδομένων που έχει ενώπιον του, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εισηγήσεων για αναχαίτιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει, λόγω αυτής της κατάστασης στην περιοχή, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι δικές μας προσπάθειες προς τη διαχείρισή τους και βρισκόμαστε διαρκώς σε αξιολόγηση όλων των δεδομένων καθημερινά».

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ενώ τελεί εν αναμονή και της απάντησης της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για την από κοινού πραγματοποίηση επίσκεψης στο Λίβανο για επαφές με την ηγεσία της χώρας, με σκοπό την παροχή κινήτρων στη Βηρυτό για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.