Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο ant1live εγκαινιάζει από σήμερα μια σειρά-αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αλλά και λόγω της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την είσοδο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρεμιέρα σήμερα με μια μικρή αναδρομή από τη δημιουργία της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα το 1951 μέχρι την ίδρυση της ΕΕ και τις ημερομηνίες ορόσημο.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίζεται στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου 1945 με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι κατεστραμμένη, οι νεκροί είναι εκατομμύρια ενώ όπου αντίκριζε ο κόσμος έβλεπε ερείπια, τραυματίες και εκτοπισμένους. Ευρωπαίοι οραματιστές έχοντας σκοπό να φέρουν παρατεταμένη ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη και να τερματίσουν τις συγκρούσεις, ξεκινούν τη διαδικασία οικοδόμησης αυτού που τον 21ο αιώνα ξέρουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, παρουσίασε το 1950 ένα σχέδιο βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στο οποίο προτείνει την ολοκλήρωση των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της Δυτικής Ευρώπης.

Ρομπερτ Σουμαν

Στις 18 Απριλίου 1951 η Δυτική Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υπογράφουν Συνθήκη για κοινή διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ιδρύεται το 1952.

Συνθηκη των παρισιων ΕΚΑΧ

Στις 25 Μαρτίου 1957, υπογράφονται, στη Ρώμη, από τις 6 χώρες δύο νέες συνθήκες όπου ιδρύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας και δημιουργήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 1958.

Το 1958 θα γίνει η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προδρόμου του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σύνοδος έγινε στο Στρασβούργο και πρόεδρος ήταν ο Ρομπέρ Σουμάν. Στις 30 Μαρτίου 1962 μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών δημιουργείται το 1960 με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συναλλαγών και της οικονομικής ολοκλήρωσης με χώρες που δεν ανήκαν στην ΕΟΚ: Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1962 υπογράφεται η πρώτη κοινή γεωργική πολιτική που δίνει στα κράτη-μέλη της ΕΟΚ τον κοινό έλεγχο της παραγωγής τροφίμων. Ενώ το 1963, η ΕΟΚ υπογράφει την πρώτη της μεγάλη διεθνή συμφωνία με 18 πρώην αποικίες στην Αφρική.

Την 1η Ιουλίου 1967 τίθεται σε ισχύ η συνθήκη συγχώνευσης της εκτελεστικής εξουσίας (Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, ΕΟΚ και ΕΥΡΑΤΟΜ). Από τούδε και στο εξής υπάρχει ένα ενιαίο διοικητικό όργανο (Επιτροπή) και ένα ενιαίο εκτελεστικό όργανο (Συμβούλιο).

Δυτική Γερμανία, Γαλλία,  Ιταλία,  Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς στα αγαθά  και ελευθερώνουν για πρώτη φορά το διασυνοριακό εμπόριο την 1η Ιουλίου 1968. Εφάρμοσαν επίσης τους ίδιους δασμούς στις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες.

Την 1η Ιανουαρίου 1973, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες υποδέχονται 3 νέα μέλη: Δανία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ το 1979, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εκλέξουν άμεσα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού στο παρελθόν διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια.

διευρυνση 1973

Την δεκαετία του 1980 η ευρωπαϊκή οικογένεια μεγαλώνει καθώς την 1η Ιανουαρίου 1981 η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία την 1η Ιανουαρίου 1986.

διευρυνση 1981

Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1987, έδωσε σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενίσχυσε τις αρμοδιότητες των Κοινοτήτων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης εγκαινίασε ένα πρόγραμμα για την άρση των εμποδίων και τη δημιουργία ενιαίας αγοράς.

Το πρόγραμμα Erasmus που έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 10 εκ. άτομα να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό, ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1987.

7 Φεβρουαρίου 1992 υπογράφεται η συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Μια συνθήκη ορόσημο, καθώς θεσπίζονται οι κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και τη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργείται την 1η Νοεμβρίου 1993 με την ισχύ της Συνθήκης.

Συνθηκη του Μααστριχτ

Την 1η Ιανουαρίου 1993, καθιερώνεται η ενιαία αγορά και οι 4 ελευθερίες της, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων ενώ την 1η Ιανουαρίου 1994 τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνεται εκ νέου την 1η Ιανουαρίου 1995 καθώς προσχωρούν τρία νέα κράτη μέλη: Αυστρία, Φιλανδία και Σουηδία.

Επεκταση 1995

Η Συνθήκη του Άμστερνταμ, υπογράφεται στις 2 Οκτωβρίου 1997 και προτείνει σχέδια και μεταρρυθμίσεις για τα όργανα της ΕΕ για να ενισχυθεί η φωνή της Ευρώπης και των πόρων για την απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών.

Το ευρώ καθιερώνεται σε 11 χώρες για εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές την 1η Ιανουαρίου 1999 καθώς το φυσικό χρήμα θα κυκλοφορήσει αργότερα. Πρώτα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.

Η Συνθήκη της Νίκαιας υπογράφτηκε το 2001 και είχε στόχο την μεταρρύθμιση των θεσμών και την προετοιμασία για τη μεγάλη διεύρυνση που θα ακολουθούσε.

Την 1η Ιανουαρίου 2002 το φυσικό χρήμα του ευρώ γίνεται το εθνικό νόμισμα για 12 χώρες. Τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια για όλες τις χώρες ενώ τα κέρματα φέρουν στη μια πλευρά εθνικά σύμβολα των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Ευρω

Μαζί με την Κύπρο την 1η Μάϊου 2004 προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Μάλτα, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. «Γκρεμίστηκε» έτσι το σιδηρούν παραπέτασμα που κρατούσε διαιρεμένη την ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ την 1η Ιανουαρίου 2007 προσχωρούν στην ΕΕ οι βαλκανικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία.

η μεγαλη διευρυνση 2004

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπογράφουν στις 13 Δεκεμβρίου 2007 τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Συνθήκη που στοχεύει σε μια πιο δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις όπως τα ζητήματα ασφαλείας, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έβδομη και τελευταία διεύρυνση μέχρι στιγμής γίνεται την 1η Ιουλίου 2013 και η Κροατία γίνεται το 28ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιούνιο του 2016 γίνεται δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση ή όχι της χώρας από την ΕΕ. Το 52% των ψηφοφόρων ψηφίζει υπέρ, έτσι το ΗΒ αποχωρεί στις 31 Ιανουαρίου 2020, 47 χρόνια μετά την είσοδο της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

brexit

Η Κομισιόν το 2019 μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας βάζει στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ως το 2050.

Η τελευταία δεκαετία σημάδεψε το παγκόσμιο με την πανδημία του κορωνοϊού. Η ΕΕ συνεργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για την υποστήριξη των συστημάτων υγείας, την αναχαίτιση του ιού και την εξασφάλιση εμβολίων στους πολίτες της αλλά και εκτός.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει μια σειρά από κυρώσεις κατά την Ρωσίας και παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία οικονομικού, ανθρωπιστικού και στρατιωτικού επιπέδου.

πολεμος στην ουκρανια ΕΕ