Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμος

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω φόβου για επίθεση του Ιράν, σε αντίποινα στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει τα ταξίδια των υπαλλήλων τους στο Ισραήλ υπό τον φόβο επίθεσης από το Ιράν.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το προσωπικό είχε ενημερωθεί να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ ή της Μπερσέμπα «για λόγους ασφαλείας».

Το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα, κατηγορώντας το Ισραήλ για το χτύπημα στο προξενείο του στη Συρία πριν από 11 ημέρες, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό του για να τον παροτρύνει να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο, αλλά θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και διάφορες ένοπλες ομάδες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων -όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο- που πραγματοποιούν συχνά πλήγματα κατά των Ισραηλινών.

Ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο προξενείο ήταν ένας ανώτερος διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds στη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και άλλοι στρατιωτικοί.

WSJ: Το Ιράν ζυγίζει το ρίσκο – Επίθεση στο Ισραήλ εντός 48 ωρών

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal σε χθεσινό δημοσίευμά της, το Ιράν ενδέχεται να επιτεθεί στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Το Ισραήλ «προετοιμάζεται για άμεση επίθεση» στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της χώρας, προσθέτει το δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, τονίζεται ότι «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση», καθώς συζητούνται σενάρια επίθεσης, σύμφωνα με πρόσωπο από το περιβάλλον της ιρανικής ηγεσίας.

Δημοσίευμα του Bloomberg, την Τετάρτη, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους προέβλεπαν ότι επίκειτο ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Ωστόσο, η WSJ επικαλέστηκε πηγή που ανέφερε επιπλέον ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει «εντός των συνόρων του Ισραήλ».

Πηγή: news247