Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να προχωρήσει το Κυπριακό και αυτός είναι το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται και περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας, Ίμμα Τορ Φάους. Ευχαρίστησε επίσης την Kυβέρνηση της Ανδόρρας για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «απτή στήριξη» και ενημέρωσε την ομόλογό της για τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν από μια πολύ σημαντική θέση που μοιράζονται και οι δύο χώρες, δηλαδή την αφοσίωση στις αξίες του δημόσιου διεθνούς δικαίου και της πολυμέρειας, προσθέτοντας ότι αυτές είναι σημαντικές παράμετροι που θέτουν το πλαίσιο για καλές διμερείς σχέσεις.

«Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μόλις υπογράψαμε ένα μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας, το οποίο θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για το κοινό όφελος των λαών μας και για τη διμερή μας σχέση», σημείωσε σχετικά.

1

Αναφορικά με θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο κ. Κόμπος είπε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για το πώς μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η υλοποίηση αυτών των προτάσεων και ιδεών θα συμβάλει πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την ομόλογό του από την Ανδόρρα για τις πρόσφατες τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και ευχαρίστησε τόσο την ίδια, όσο και την Κυβέρνηση της Ανδόρρας για τη στάση αρχών που τηρούν σε σχέση με ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την Κύπρο. «Σε όλα τα φόρουμ έχουμε δει την απτή στήριξη που λαμβάνουμε από την Ανδόρρα και σε αυτό το σημείο πρέπει να εκφράσουμε για άλλη μια φορά δημόσια την εκτίμησή μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να προχωρήσει το Κυπριακό και αυτός είναι το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται και περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ συνεχάρη την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ του Πριγκιπάτου της Ανδόρρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως Κύπρος, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πλήρη επίγνωση των οφελών που μπορούν να προκύψουν από τη συμμετοχή ή τη σύνδεση, στην προκειμένη περίπτωση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτά είναι οφέλη όχι μόνο σε επίπεδο κράτους, αλλά πρωτίστως για τους πολίτες, και αυτό είναι κάτι που η Κύπρος θα ήθελε να επιβεβαιώσει, να επαναβεβαιώσει και να προβάλλει αυτό το μήνυμα και στον λαό της Ανδόρρας», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και την πιθανή κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όλοι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αυτοσυγκράτησης.

Τορ Φάους: Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών

Από την πλευρά της, η κ. Τορ Φάους μίλησε για μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών και ανέδειξε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για φιλία και γενική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρρας.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 1995 και θα γιορτάσουν το επόμενο έτος 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ταυτόχρονα με τη διοργάνωση από την Ανδόρρα μιας νέας έκδοσης των Αγώνων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι μια συμφωνία που εκτείνεται από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία και αντικατοπτρίζει την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε για το αμοιβαίο όφελος των πολιτών μας», σημείωσε.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρρας τόνισε επίσης την κοινή δέσμευση των δύο χωρών για τη βιωσιμότητα και ιδιαίτερα για τον βιώσιμο τουρισμό, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ φορέων σε διάφορους τομείς, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπου η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών θα είναι, σύμφωνα με την ίδια, μεγάλης αξίας και για τις δύο χώρες.

Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Κόμπο και την ομάδα του για τη θερμή υποδοχή, καθώς και για την αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία σε διάφορα καίρια θέματα, όπως σε πολυμερείς υποθέσεις, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη συμφωνίας σύνδεσης.

«Αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Ανδόρρας η ενίσχυση των σχέσεων με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα με εκείνες των οποίων το μέγεθος και οι ιδιαιτερότητες καθιστούν ευκολότερο να κατανοήσουν το ρόλο και τις προκλήσεις ενός μικρού κράτους όπως η Ανδόρρα, έστω και αν η Κύπρος είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με την Ανδόρρα», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη, η Ανδόρρα και η Κύπρος μοιράζονται κοινές αξίες και προτεραιότητες, ιδιαίτερα ως προς την ισότητα των φύλων, και προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη προς εκατέρωθεν υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς.

Κλείνοντας, η κ. Τορ Φάους ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας της Ανδόρρας συμμετέχει σήμερα στη 10η συνάντηση υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας Μικρών Χωρών για θέματα υγείας στη Λεμεσό, η οποία, όπως είπε, παρέχει στις μικρές χώρες μια πλατφόρμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν κοινά συμφέροντα.