Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με περισσότερο προσωπικό από εκείνο που έχει ζητηθεί θα στελεχωθούν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ώστε η λειτουργία τους να είναι ομαλή από την 1η Ιουλίου, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, στο Ζύγι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «υπάρχουν κάποια ανοικτά ζητήματα γενικά για τη μεταρρύθμιση» και γι’αυτό έχει προγραμματίσει αυτό το μήνα επισκέψεις σε όλους τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ενώ θα συναντηθεί «με την Ένωση Δήμων Κύπρου, για να δούμε πώς προχωρεί το μεγάλο θέμα του συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», που μας απασχολεί. Η ενημέρωση που έχω σε εβδομαδιαία βάση είναι πως, σε σχέση με τους ΕΟΑ, είμαστε σε καλό δρόμο και έχουν εξευρεθεί κτήρια», σημείωσε.

Οσον αφορά τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών για κατάλληλη στελέχωση του τομέα της αδειοδότησης που θα μεταφερθεί στους ΕΟΑ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως με αποφάσεις που έχουν ληφθεί, «μπορώ πλέον να το δηλώσω και δημόσια, οι ΕΟΑ θα στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό απ’ ό,τι έχει ζητηθεί από τους ίδιους. Άρα σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης δεν θα τίθεται τέτοιο θέμα από την 1η Ιουλίου».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «με την επαρκή στελέχωση και την τεράστια αλλαγή που γίνεται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με εφαρμογή σειράς 22 μέτρων για απλοποίηση της διαδικασίας της αδειοδότησης, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αδειοδότηση, πέραν του πρώτου διαστήματος που θα είναι περίοδος προσαρμογής, δεδομένου ότι θα συστεγαστεί πλέον το προσωπικό από τρεις διαφορετικούς οργανισμούς με διαφορετικές κουλτούρες».

Σε ό,τι αφορά «προσωπικό και διαδικασίες, με τα μέτρα που έχουμε πάρει, θα υπάρχει περισσότερο προσωπικό από εκείνο που έχει ζητηθεί και απλοποιημένες διαδικασίες», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου εξήρε «την πολύ καλή δουλειά που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου για την κατάλληλη προετοιμασία των Κοινοτήτων ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, έχουν γίνει τα οργανογράμματα, έχουν γίνει πρότυπα προϋπολογισμών και θεωρώ ότι όσον αφορά στις Κοινότητες, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει πάρα πολλά οφέλη», είπε.

Εξήγησε ακόμα ότι «με τη δημιουργία 30 νέων Συμπλεγμάτων, οι Κοινότητες που θα συμπλεγματοποιηθούν θα έχουν πλέον κοινές υπηρεσίες, θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα προσφέρει λογιστικές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούν να εκτελούν έργα μόνοι τους χωρίς να εξαρτώνται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις», κατέληξε.