Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Λίγες μόνο ώρες πριν την συνάντηση του Γ.Γ των ΗΕ με τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, η Άγκυρα επέλεξε να επαναλάβει τις άτεγκτες θέσεις της στο κυπριακό, στέλνοντας στην ουσία μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία απολύτως υποχώρηση.

Τις δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, που έχει και αυτό τη σημασία του, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών και στην εναρκτήρια μάλιστα τοποθέτησή του, στην οποία τόνισε ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Τ/κ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως προνοεί η Συνθήκη Εγγυήσεων, την οποία δεν θα εγκαταλείψουν.

«Η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους, είναι κρίσιμα για εμάς. Καλούμε τα μέρη να κινηθούν προς μια λογική λύση που να είναι σύμφωνα με την ιστορική και τρέχουσα πραγματικότητα, αντί για το ξεπερασμένο, προκλητικό status quo που επικρατεί.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ζεκι Ακτουρκ.

Τα ίδια άκουσε από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας και ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οχυρωμένος πίσω από τη θέση του για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτος ο Ερσίν Τατάρ, αναχωρώντας χθες από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, επέμεινε ότι η μόνη εφικτή λύση στο κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών. Ενώ χαρακτήρισε παιχνίδι εντυπώσεων, την αναφορά του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη σε ιδέες του Αντόνιο Γκουτέρες που μπορούν να ξεκλειδώσουν εξελίξεις.

«Αυτό που θα πω στον Γ.Γ του ΟΗΕ είναι ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από την πολιτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά εδώ και τρία χρόνια.», τόνισε ο Τατάρ.

Κατά του ΠτΔ ότι κρατά στο σκοτάδι την πολιτική ηγεσία σε σχέση με τις προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζει να βάλλει και η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Με έκπληξη ακούσαμε για συμφωνία έστω για διαδικαστικά ζητήματα με τον Γ.Γ του ΟΗΡ. Για εμάς και τα διαδικαστικά έχουν σημασία και ορθό είναι να μην ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ. Θα πρέπει να συγκληθεί το Ε.Σ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να καθορίσουμε στρατηγική για τα επόμενα βήματα.», επισήμανε η Αννίτα Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ενημέρωση επί του θέματος, ζητά και το ΑΚΕΛ.