Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι σκόπελοι για ανάπτυξη του Αφροδίτη, με κυριότερο εκ των οποίων την άρνηση της κοινοπραξίας να προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών επί του κοιτάσματος, φαίνεται να ξεπεράστηκαν με το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης που κατέθεσε χθες στο υπουργείο ενέργειας η Chevron.

Το βελτιστοποιημένο πλάνο που κατέθεσε η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος που εντοπίστηκε το 2011 στο θαλασσοτεμάχιο 12, φαίνεται τελικά να προβλέπει την κατασκευή πλωτής μονάδας επί της ανακάλυψης, κάτι που θεωρείται απαραίτητο από το υπουργείο ενέργειας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός ενέργειας παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις που έπονται σε σχέση με τις προσπάθειες ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Το σημείο που δημιουργούσε κάποιο θέμα έχει ξεπεραστεί και υπάρχει μια κατεύθυνση στη βάση του συμφωνημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του 2019.Στείλαμε στους συμβούλους μας στο εξωτερικό το τι προτείνει η εταιρεία, επίσης στους νομικούς μας συμβούλους, και τις επόμενες μέρες θα απαντήσουμε».

Αναφορικά με τις ισραηλινές αξιώσεις επί του Αφροδίτη που προκύπτουν εξαιτίας της γειτνίασης του με το μικρό κοίτασμα Ισάι, ο υπουργός ενέργειας ανέφερε ότι  στην πρόσφατη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του συμφώνησαν όπως εντός του επόμενου τριμήνου η διαφορά κλείσει με διακρατική συμφωνία.

Η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των εταιρειών που κατέχουν τα δικαιώματα στα δυο κοιτάσματα κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε εξελίξεις και για τα σχέδια ανάπτυξης των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στο θαλασσοτεμάχιο έξι, με την κάθοδο τις επόμενες εβδομάδες στην Κύπρο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ.

Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας

«Και εκεί πιστεύουμε ότι θα ακούσουμε το τι προτίθεται να κάνει η εταιρεία, σε ότι αφορά σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Κρόνος ι και Κρόνος 2»

Στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί αύριο ειδικός νηογνώμονας για να μεταφέρει τα ευρήματα του σε σχέση με το αξιόπλοο της πλωτής μονάδας Προμηθέας, το οποίο παραμένει σε ναυπηγείο στη Σαγκάη.