Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης

Στη φιλική του σχέση με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης αναφέροντας ότι θεωρεί έντιμο και σωστό αυτό που έκανε, δηλαδή να μην κρύψει τη σχέση τους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διερεύνηση από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τις αναφορές σε βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη για τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι «προτρέχουμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξή του».

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της Ημερίδας Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την εξέταση των αποτελεσμάτων από τις έρευνες για την υπόθεση Μονής Οσίου Αββακούμ ενώ αναφέρθηκε και στο έργο της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, για τη ποινική δίωξη Κατσουνωτού αλλά και τις πολλαπλές συντάξεις.

«Είναι δεδομένος ο σεβασμός που έχουμε προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό το απέδειξε η Νομική Υπηρεσία και κατά την εξέταση της υπόθεσης εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μου με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι το έντιμο και το σωστό θα ήταν αυτό και το οποίο έκανα, να μην αποκρύψω σε οποιονδήποτε την προσωπική σχέση φιλίας που μας συνδέει εδώ και 40 χρόνια», συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Από εκεί και πέρα, αν και εφόσον δημιουργηθούν οποιεσδήποτε συνθήκες οι οποίες θα κληθεί η Νομική Υπηρεσία να πάρει αποφάσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν οι τρόποι για να λυθούν οι οποιεσδήποτε σχέσεις, ή συγκρούσεις», σημείωσε. Σε ερώτηση αν θα εξαιρεθεί από την όποια διαδικασία, δε θέλησε να πάρει θέση στο παρόν στάδιο και επανέλαβε ότι έπραξε το σωστό με το να μην αποκρύψει την προσωπική του σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Για ποινική δίωξη Κατσουνωτού

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με την ποινική δίωξη κατά Κατσουνωτού, είπε ότι δε θα ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια. «Υπάρχει επικοινωνία του γραφείου μου με την ανεξάρτητη αρχή και δεν θέλω να αποκαλύψω οτιδήποτε για την επικοινωνία αυτή», είπε και παρέπεμψε στην Αρχή για ενημέρωση.

Σε ερώτηση αν η έλλειψη ενημέρωσης επιβεβαιώνει όσους κάνουν λόγο για συσκότιση γύρω από αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κάποια στιγμή η απόφαση θα γίνει γνωστή και δημόσια. «Παρά το ότι πολλοί μας κατηγορούν ότι περιοριζόμαστε στο να λέμε τις αποφάσεις μας χωρίς να τις επεξηγούμε, θεωρώ ότι στις πλείστες αποφάσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, έχουμε δώσει πολυσέλιδες και πολύ επεξηγηματικές αποφάσεις και αν χρειαστεί θα το πράξουμε και εδώ και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έχει δημόσιο ενδιαφέρον», ανέφερε.

Πολιτικό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των πολλαπλών συντάξεων αξιωματούχων, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι έχουν συνταχθεί νομοσχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. «Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πολιτικό, δηλαδή αν η Βουλή θα διαφωνήσει με τη φιλοσοφία αυτών και θα προτείνει κάτι άλλο, το οποίο είναι θέμα που δεν αφορά εμάς, αφορά την πολιτεία, την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική» ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με τις εκδοθείσες αποφάσεις του δικαστηρίου, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις που να επηρεάζουν συντάξεις οι οποίες έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη νομοθετική ρύθμιση, για να μην προσκρούσει πάλι σε αντισυνταγματικές πρόνοιες».