Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προξενειο ιραν συρια

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το αεροπορικό πλήγμα που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό είναι μια επιθετική ενέργεια και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν σπεύδει να καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως «αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και είναι μια επιθετική ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε, ακόμη, πως η Ρωσία έχει σημαντικά θέματα να συζητήσει με τους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και πως εργάζεται για την αφαίρεση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν από τον κατάλογό της των απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Είναι μία χώρα που βρίσκεται δίπλα μας, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επικοινωνούμε μαζί της», είπε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρέπει να επιλύσουμε πιεστικά ζητήματα, αυτό επίσης απαιτεί διάλογο, άρα υπό αυτό το πρίσμα επικοινωνούμε μαζί τους όπως σχεδόν με οποιονδήποτε άλλο -- είναι η ντε φάκτο αρχή στο Αφγανιστάν».

Ο Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια είναι αυτά τα «πιεστικά ζητήματα».

Το Κρεμλίνο είπε ακόμη πως προετοιμάζεται μια επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στη Ρωσία, σε μια ένδειξη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που βρίσκονται αμφότερες σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζονται.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου είπε πως η επίσκεψη βρίσκεται σε «υψηλό βαθμό προετοιμασίας» και πως το μόνο που απομένει είναι να οριστεί μια ημερομηνία.

Η Βενεζουέλα διατήρησε τα τελευταία χρόνια τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία, προσφέροντας στη Μόσχα έναν βαθμό διπλωματικής υποστήριξης για την εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει την Κυβέρνηση του Μαδούρο εν μέσω εκτενούς αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρατεταμένης εγχώριας αναταραχής.