Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μεγάλη ήττα του κόμματος του Ερντογάν σημειώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας. Για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%. Η τουρκική αντιπολίτευση κερδίζει θριαμβευτικά σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη και απειλείται πια η παντοδυναμία του Ερντογάν.

Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς είναι οι μεγάλοι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία καθώς επικράτησαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αντίστοιχα, έναντι των υποψηφίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είδε μάλιστα το κόμμα του, το AKP να χάνει πολύ μεγάλο ποσοστό της δύναμής του και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να δείχνει έτοιμο να αμφισβητήσει την εξουσία του. Από τις 81 μεγάλες περιφέρειες το CHP πήρε 35 (είχε 21 το 2019), το AKP 24 (είχε 39) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα 11 (από 3 το 2019). 

Στην Άγκυρα ο Γιαβάς επικράτησε με άνεση του Τουργκούτ Αλτινόκ και κράτησε την πρωτεύουσα στα χέρια της αντιπολίτευσης. Στην άλλη μεγάλη πόλη, αυτή της Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διέψευσε τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για θρίλερ με αντίπαλο τον Μουράτ Κουρούμ, καθώς επικράτησε με άνεση στις κάλπες της Πόλης. Η νέα επικράτηση του Ιμάμογλου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου πως σε αυτές τις εκλογές δεν στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά μόνο στο δικό του.

Σε κάθε περίπτωση οι ήττες του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις, σίγουρα θα προβληματίσουν τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που η αντιπολίτευση βλέπει να ξεπροβάλλουν από τις τάξεις της δυνατοί υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. 

Μανσούρ Γιαβάς: «Δεν υπάρχουν εχθροί - Ευχαριστώ το λαό της Άγκυρας»

Ο θριαμβευτής της Άγκυρας, Μανσούρ ΓΙαβάς, που κέρδισε την επανεκλογή του με χαρακτηριστική άνεση και διαφορά μεγαλύτερη των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον υποψήφιο του Ερντογάν, Τουργκούτ Αλτινόκ, ήταν συγκινημένος στην πανηγυρική του ομιλία. 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προηγούμενο πρόεδρό μας, Kemal Kılıçdaroğlu, και όλες τις οργανώσεις μας, ιδιαίτερα τον πρόεδρό μας, Özgür Özel. Είστε οι πραγματικοί μας ήρωες σε όλες τις εκλογές.Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κοινοτικές οργανώσεις, τους ηγέτες της κοινής γνώμης, εν ολίγοις, όλο τον λαό της Άγκυρας. Επαναλαμβάνω τις προτάσεις που χρησιμοποιήσαμε όταν κερδίσαμε τις εκλογές του 2019. Δεν υπάρχει εχθρός εναντίον μας. Είμαστε όλοι αξιότιμα μέλη αυτού του έθνους. Μπορεί οι πολιτικές μας απόψεις να είναι διαφορετικές, αλλά οι εκλογές τελείωσαν τώρα. Θα βγάλουμε το σύμβολο του κόμματος μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε».

Μήνυμα ελπίδας λέει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Πανηγυρικό ήταν το μήνυμα του πρώην προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, (που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τον Ερντογάν) μετά τα επίσημα αποτελέσματα. Σε ποστ στο twitter έγραψε χαρακτηριστικά: 

«Χαιρετίζω όλους τους γιους της χώρας που προστατεύουν το πνεύμα της Δημοκρατίας και τις επαναστάσεις της. Ζήτω το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που σκορπίζει ελπίδα σε όλη τη χώρα. Ένα τελευταίο βήμα παραμένει στον δρόμο για να φέρουμε τη χώρα μας στο φως. Οι σπόροι που φυτεύτηκαν έγιναν σπορόφυτα, τα σπορόφυτα θα γίνουν πλατάνια... Θα φυτέψουμε δέντρα και θα μεγαλώσουμε δάση, σαν φύλλα που χορεύουν στον άνεμο, θα αγγίξουμε τη βροχή, θα ενώσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί θα φωτίσουμε τη χώρα μας».

Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλες τις περιφέρειες της Τουρκίας, με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Αχμέτ Γενέρ να ανακοινώνει πως η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε δημοσίευση στο X, πρώην twitter, όπως είχε κάνει και μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ζητώντας από τους πολίτες στις εφορευτικές να προστατεύσουν τις κάλπες και να μην εγκαταλείψουν το πόστο τους μέχρι να μετρηθεί και η τελευταία ψήφος. 

Αντίστροφη μέτρηση για την παντοδυναμία Ερντογάν

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου:

Η προδιαγραφομενη μεγάλη ήττα του Ερντογαν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταδεικνύει: 

1. Μεγάλη νίκη Ιμαμογλου στην Κωνσταντινούπολη επί του εκλεκτού του Ερντογαν, Μουράτ Κουρουμ

2. Ήττα ΑΚP και σε Άγκυρα και Σμύρνη

3. Απώλεια μεγαλου αριθμού δήμων σε όλη την Τουρκία

4. Υποχώρηση κατά 7 μονάδων του ποσοστού του ΑΚP ( από 44 το 2019 σε 37 σήμερα)

5. Άνοδος ποσοστών αντιπολιτευσης από 30 σε 37

6. Υποχώρηση εθνικιστών ( Γκριζοι Λυκοι και Ακσενερ κατά 50% της δύναμης τους )

7. Αύξηση ποσοστών Φιλοκουρδικου κόμματος πάρα τις διώξεις

8. Μεγάλη επιτυχία του νέου κόμματος ισλαμιστων ( υιος Ερμπακαν) που στέρησε 5% από Κόμμα Ερντογαν

Βασικά συμπεράσματα:

1. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την παντοδυναμία του Ερντογαν - δυσκολεύει το εγχείρημα για επαναδιεκδικηση προεδρίας το 28

2. Αδιαφιλονικητος ηγέτης της Αντιπολιτευσης με προοπτικές εκλογής στην προεδρία ο νικητής της Κωνσταντινούπολης Ιμαμογλου- όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη μπορεί να κερδίσει ολόκληρη την Τουρκία
 

 

Οι πρώτες δηλώσεις Ιμάμογλου μετά τα αρχικά αποτελέσματα

Δείτε live την μετάδοση των αποτελεσμάτων 

Από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκησε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.