Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Προτάσσοντας το υψηλό αίσθημα συλλογικότητας και την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και της απελευθέρωσης της Κύπρου, απηύθυνε ευχές και μηνύματα για τη σημερινή ημέρα η πολιτική ηγεσία, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις μετά την Πανηγυρική Δοξολογία.

«Σήμερα είναι διπλή γιορτή. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, στους απανταχού Έλληνες. Από κει και πέρα πρέπει πραγματικά να τιμούμε τέτοιες μέρες μέσα από τις πράξεις, τις ενέργειες, την καθημερινότητα μας, και ειδικότερα στη δική μας περίπτωση. Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και το μήνυμα του αγώνα του 1821 είναι επιμονή, ενότητα και ξεκάθαροι στόχοι», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν οι δηλώσεις και της Προέδρου της Βουλής και κομματικών στελεχών, μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης παρέλασης στη Λευκωσία. 

«Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε πίστη στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Όταν έχουμε όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως όταν πορευόμαστε με ενότητα και ομοψυχία προτάσσοντας το εμείς. Με φάρο τις διδαχές των αγωνιστών του 1821 και με σύμπνοια και ομοψυχία θα επιμένουμε και στην απελευθέρωση του δικού μας τόπου», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.

«203 χρόνια από τη μεγαλειώδη ελληνική επανάσταση που έφερε την ελευθερία και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αλλά και 50 χρόνια κατοχής της μισής μας πατρίδας έρχονται στο μυαλό μας τα λόγια του Μακρυγιάννη, ότι για να σωθούμε πρέπει να είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ», είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. 

«Η σημερινή ένδοξη επέτειος μας θυμίζει όλους εκείνους που πολέμησαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις αρχές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας αλλά και δια την εθνική παλιγγενεσία ολόκληρου του Ελληνισμού. Αυτή η επέτειος μας θυμίζει ότι υπάρχει επιλογή και για το δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. 

«Οφείλουμε κι εμείς σήμερα να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τη θρησκεία, την πατρίδα, το λαο, τις μελλοντικές γενιές και το έθνος από τον κίνδυνο ισλαμοποίησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη. 

«Χρόνια πολλά. Ένα είναι το μήνυμα. 400 χρόνια σκλαβιάς δεν πτοειται το ηθικο των Ελληνων. Δεν συμβιβαστηκαν με την κατοχη. Ούτε εμείς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να απελευθερωθεί η πατρίδα μας», δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου. 

Ευχές και μηνύματα απηύθυναν και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Παράταξης και των Οικολόγων, ενώ αμφότεροι καταδίκασαν την αναφώνηση συνθημάτων, τα οποία όπως σημείωσαν, δεν αρμόζουν στη σημερινή επέτειο. 

«Θέλω να καταδικάσω το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν αυτή την ευκαιρία σήμερα για να πουν τα δικά τους φιλοχουντικά συνθήματα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους. 

«Να σημειώσω τούτο, το απαράδεκτο στη σημερινή παρέλαση που δεν την αμαυρώνει αλλά πρέπει να το σημειώσουμε γιατί όσο ανεχόμαστε γίνονται χειρότερα τα πράγματα» είπε ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλλης. 

Για να προσθέσει πως η αναφώνηση τέτοιων συνθημάτων μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας, σε μία χώρα θύμα του φασισμού και της εισβολής, είναι ντροπή.

*Του Ραφαήλ Αλεξίου