Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ςφ

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, εξέδωσε, με την ευκαιρία της επετείουτης Ελληνικής Επανάστασης, ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία σημειώνει πως "η Ελλάδα έχει υπηρετήσει ως υπέρμαχος της ειρήνης και της ευημερίας με αρχές".

"Συγχαίρω τον λαό της Ελλάδας και τους Έλληνες όλου του κόσμου καθώς γιορτάζετε την 203η επέτειο από την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ήταν τιμή μου να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι της οικογένειάς του στην Κρήτη τον Ιανουάριο και να φιλοξενήσω τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Γεραπετρίτη στον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας τον Φεβρουάριο. Μαζί υπογραμμίσαμε την αυξανόμενη διμερή και διατλαντική μας σχέση που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες", επεσήμανε ο κ. Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε πως "στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ο διμερής εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει υπηρετήσει ως υπέρμαχος της ειρήνης και της ευημερίας με αρχές, και σας ευχαριστώ για τη συνεχή ηγεσία σας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στο διάστημα στο πλαίσιο των Συμφωνιών της Άρτεμις" επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επωφελούνται από τους βαθιούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς δέσμευσης στη δημοκρατία, την καινοτομία και την επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως προέλευσης ή ικανότητας".

"Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε και βασιζόμαστε για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στην ουκρανική κυριαρχία, την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την υποστήριξη προς το Ισραήλ και τη συμμετοχή στην επιχείρηση Prosperity Guardian", σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε πως "εκτιμούμε τη συνεργασία της Ελλάδας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και την ηγετική της θέση στη διοργάνωση του φετινού συνεδρίου Our Ocean. Καθώς προσβλέπουμε σε μια ακόμη χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών, με ενθουσιάζει που η συνεργασία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ. Ανυπομονώ να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τη φιλία μας και εύχομαι στον ελληνικό λαό μια χρονιά ειρήνης, ευημερίας και καλής υγείας", σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν