Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χρηματα

Σύγκρουση εξουσιών, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Την οργίλη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να αποστείλει στο Σώμα, προσχέδια νομοσχεδίων που ετοιμάζει για τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, για να διαμορφωθούν κατόπιν διαβούλευσης με το Νομοθετικό Σώμα. 

Η Αννίτα Δημητρίου επέστρεψε αυθημερόν στον Μάκη Κεραυνό τα προσχέδια, με συνοδευτική επιστολή, με την οποία επισημοποιήθηκε η σύγκρουση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Σε μία ιδιαίτερα, όσο και πρωτόγνωρα καυστική σε επιστολή, υποδεικνύει πως η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου επί των προσχεδίων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή, καθώς αντιστρατεύεται την διάκριση των εξουσιών. Κάνοντας λόγο για «εξωθεσμική διαδικασία» του υπουργείου. 

«Η εξωθεσμική αυτή πρότασή σας αντιστρατεύεται, κατάφωρα και ανεπίτρεπτα, τόσο τη διαπνέουσα το Σύνταγμα αρχή της διάκρισης των εξουσιών, βάσει δε αυτής και κάθε θεσμικά ακολουθητέα μέχρι σήμερα διοικητική ή άλλη διαδικασία, προώθησης μίας νομοθετικής ρύθμισης και/ή πρωτοβουλίας», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος καθιστά ξεκάθαρο, πως τα εν λόγω προσχέδια δεν θα ληφθούν υπόψη, αλλά και ούτε πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο, όπως επισημαίνει, «συγκεκριμένης διαδικασίας διαβούλευσης από την Βουλή. 

«Η οποία (σ.σ. Βουλή) ουδεμία εξουσία ή αρμοδιότητα έχει να ενεργήσει, αφού την ευθύνη σύνταξης και διαβούλευσης επί νομοσχεδίων, έχει αποκλειστικά, η Εκτελεστική Εξουσία», προστίθεται. 

Παρεμβαίνοντας στην σύγκρουση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με γραπτή δήλωση του, εκφράζει την συμφωνία του με την απόφαση του Μάκη Κεραυνού να στείλει τα προσχέδια νομοσχεδίων στη βουλή. 

«Ως ΔΗΚΟ διαφωνούμε με τα κόμματα που αρνούνται να μπουν σε αυτό το διάλογο.  Αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί και πρέπει να επιλυθεί. Το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων απασχολεί έντονα την κοινωνία εδώ και καιρό και πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του, πως η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα επιλύσει και αυτό το ζήτημα, «όπως και πολλά άλλα» όπως αναφέρει επί λέξει, που παρέμεναν ως εκκρεμότητες στο παρελθόν γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τα αγγίξουν».