Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υγτ

Την δέσμευση και προσήλωση του, στην προσπάθεια για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, μέσω της αποστολής της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκειας της εικοσάλεπτης κατ’ ιδίαν συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας το οποίο παρέθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπέδειξε ότι η προσωπική του απεσταλμένη έχει την πλήρη υποστήριξη του για να προχωρήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους, που θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. 

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού απένειμε, επίσης, τα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία ανθρωπιστικής ανακούφισης των άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του Σχεδίου Αμάλθεια.

Από πλευράς του ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε τη δέσμευση και βούληση για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων βάσει του συμφωνημένου πλαισίου.

Ανέλυσε, επίσης, στον Γενικό Γραμματέα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις εν εξελίξει διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω και της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Επίδειξη αδιαλλαξίας

Στον αντίποδα, την καθημερινή επίδειξη αδιαλλαξίας συνεχίζει η τουρκική πλευρά.

Την τουρκική εισβολή του 1974, έσπευσε να υμνήσει o τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η λεγόμενη πρωθυπουργία του ψευδοκράτους στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύω ότι όλοι βλέπουμε ότι χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας και χωρίς την «ειρηνευτική επιχείρηση» σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στη «τδβκ» », είπε.

 

 

 

Ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τάταρ, μιλώντας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώπιον βετεράνων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, ισχυρίστηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να φέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών με πιέσεις και διάφορα παιχνίδια.

 

 

Ερσίν Τατάρ

 

«Η προσωπική απεσταλμένη Γενικού Γραμματέα αναζητεί κοινό έδαφος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της, ότι οι προηγούμενες συνομιλίες για την ομοσπονδία δεν ήταν επιτυχείς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε ποτέ την «κυριαρχία» της τουρκοκυπριακής πλευράς».

 

 

 

Και επανέλαβε ότι λύση ομοσπονδίας θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο.