Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο κ. Γκουτέρες μεταβαίνει το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ανέφερε νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ΜΜΕ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Φαρχάν Χακ.

Το τριήμερο που ακολουθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Προσφωνεί το Κολλέγιο της Ευρώπης ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται σήμερα τη Μπρουζ του Βελγίου, όπου θα προσφωνήσει το Κολλέγιο της Ευρώπης. 

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει το Κολλέγιο της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Εταιρεία Κυπρίων Φοιτητών του Κολλεγίου, στο πλαίσιο της εθνικής εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται το Κολλέγιο.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Κολλέγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Πρύτανη Φεντερίκα Μογκερίνι και ακολούθως θα μιλήσει σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Κολλεγίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και Κύπριοι, όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Γεύμα και Σύνοδος με ευρωπαίους ηγέτες 

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα κυρίως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου και δείπνο εργασίας, με τα θέματα που θα απασχολήσουν την Συνοδό να περιλαμβάνουν το Μεσανατολικό, την Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, την Ασφάλεια, τη Διεύρυνση και τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ.

Στις 22 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση για τα 30χρονα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μαζί με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ θα ακολουθήσει Σύνοδος της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τον οποίον θα συνοδεύουν στη Μπρουζ και στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 22ας Μαρτίου.