Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ καλωσόρισε την έναρξη της λειτουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση από τη ξηρά, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε πως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο κινδυνος λιμού είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται ανά τον κόσμο.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο «πρέπει να αναπτυχθεί» πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως πως «το Ισραήλ πρέπει να διευκολύνει περισσότερη πρόσβαση από την ξηρά».

Ευχαρίστησε πάντως την Κύπρο για την πρωτοβουλία η οποία πλέον βρίσκεται σε εφαρμογή, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ συζητήθηκε επίσης η πρόταση για κυρώσεις στη Χαμάς καθώς και σε εξτρεμιστές εποίκους, σημειώνοντας πως υπάρχει πολιτική συμφωνία σε ένα «συγκεκριμένο συμβιβασμό» για το πώς θα γίνει αυτό. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο πρέσβεων καθώς δεν υπάρχει τελική συμφωνία όσον αφορά το θέμα των εποίκων.

Σε σχέση με την πρόταση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπήρξε ισχυρή υποστήριξη, και πως αρκετά κράτη μέλη πρότειναν πως προτού αναθεωρηθεί ή εξεταστεί η σχέση με το Ισραήλ θα πρέπει να προσκληθεί στο ΣΕΥ ξανά ο ΥΠΕΞ της χώρας. Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, θα πρέπει να προσκληθεί και ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής αρχής.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 30 φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Ρωσία σε σχέση με τη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως εγκρίθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου για στήριξη της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ενώ αναφορικά με το θέμα της χρήσης των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ, τόνισε πως το θέμα συζητείται εδώ και μήνες και πως οι ΥΠΕΞ χρειάζεται να καταλήξουν σε κοινή απόφαση ώστε να προχωρήσει.

Υπογράμμισε πάντως πως για το θέμα αυτό υπάρχει ισχυρή στήριξη, αν και ορισμένα κράτη μέλη θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία, υπάρχει όμως ισχυρή συναίνεση όπως είπε.

Σε σχέση με την επικοινωνία που οι ΥΠΕΞ είχαν με τον Αμερικανό ομόλογό τους Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως κατά την ανταλλαγή απόψεων επαναβεβαιώθηκε το ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχει συμφωνία για επείγουσα δράση αναφορικά με την Ουκρανία, αλλά και η κοινή θέση πως για τη Μέση Ανατολή χρειάζεται συνεργασία για μια διαρκή ειρήνη στη βάση των δύο κρατών.

Ο κ. Μπορέλ σχολίασε ακόμα τις εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες όπως είπε έγιναν εν μέσω συστηματικών παραβιάσεων, καθώς και την κατάσταση στη Λευκορωσία.