Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμαλθεια ανθρωπιστικη βοηθεια

Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του και επιστρέφει στο Λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο Οpen Arms. Οι 200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας εκφορτώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Λωρίδα της Γάζας. Θέμα ωρών ο απόπλους και του δεύτερου πλοίου, το οποίο θα μεταφέρει πέραν των 300 τόνων βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό του θύλακα. Στόχος μας, η μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, δηλώνει ο ΠτΔ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερε το Open Arms εκφορτώνεται με τη βοήθεια γερανών και δεκάδων μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η αποστολή, ολοκληρώνεται επιτυχώς. Η βοήθεια έχει ήδη φορτωθεί σε φορτηγά και αρχίζει η επιχείρηση διανομής της στο θύλακα.

«Το «ταξίδι» δεν ήταν εύκολο, αλλά αυτό που έμοιαζε αδύνατο πριν από λίγες ημέρες, είναι τώρα πραγματικότητα», ανέφερε η  OPEN ARMS.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Μια πρωτοβουλία της Κύπρου και χαίρομαι που τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Χαίρομαι για το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει, για τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε κι εγώ και ο ΥΠΕΞ από πολλές χώρες για να ενισχύσουν τη βοήθεια».
 
Η επιτυχία της αποστολής είναι η γεωπολιτική μας παρακαταθήκη, σχολίαζαν την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές στον ΑΝΤ1.

«Ήρθη παντελώς μετά από 17 χρόνια ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας και αποτελεί την πρώτη θαλάσσια σύνδεση των Παλαιστινίων με τον έξω κόσμο».

Η διαδικασία που άρχισε από νωρίς το πρωί κι αφού το πλοίο προσέγγισε τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, επιτηρείτο στενά από τις ισραηλινές δυνάμεις.
 
Μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, επιθεώρησαν την υπό κατασκευή προβλήτα στο θύλακα, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα και παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την εκφόρτωση του φορτίου, που είχε ελεγχθεί ξανά ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.

«Ναυτικές και επίγειες δυνάμεις του IDF έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια της περιοχής. Το πλοίο μετέφερε 130 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας και 115 τόνους τροφίμων και νερού, τα οποία φορτώθηκαν σε δώδεκα φορτηγά της World Central Kitchen, τα οποία θα τη διανείμουν στη βόρεια Γάζα».

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται παράλληλα και στο Λιμάνι της Λάρνακας η προεργασία για τον απόπλου και του δεύτερου πλοίου της ΜΚΟ για την Λωρίδα της Γάζας.

Juan Camilo – Εκπρόσωπος WCK

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα και τη νύχτα για να μεταφέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Πίσω μου, το πλοίο που θα μεταφέρει τόνους βοήθειας στη Γάζα. Φορτώνουμε το νέο πλοίο για να είναι έτοιμο να μεταφέρει επιπλέον βοήθεια. Μέσα σε αυτές τις παλέτες, έχουμε φασόλια, κονσέρβες κρέατος. Έχουμε αλεύρι, ρύζι και φυσικά χουρμάδες».

Το πλοίο Jennifer θα μεταφέρει πέραν των 300 τόνων βοήθειας στο θύλακα και είναι θέμα ωρών ο απόπλους του.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ο στόχος μας είναι η παροχή όσο το δυνατό περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες, πέραν αυτών που υπέγραψαν την διακήρυξη. Κάποιοι θα επισκεφθούν και την Κύπρο για να δουν κι οι ίδιοι αυτή την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας».
 
Ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο προς την Γάζα, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και ξένων μέσων.