Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ε/Κ Τ/Κ

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτας Δημητρίου και της Μελτέμ Ονουρκάν Σαμάνι, Γενικής Συντονίστριας του Κυπριακού Κέντρου Ειρήνης και Διαλόγου, γυναίκες και από τις δύο κοινότητες συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, για να συζητήσουν για την ειρήνη και να ανταλλάξουν ιδέες για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από όλους τους τομείς, πολιτικοί νυν και πρώην, μελετητές και ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, περιβαλλοντολόγοι, μέλη τεχνικών επιτροπών, οικονομολόγοι και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλες μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για ένα επανενωμένο νησί και τόνισαν τον ρόλο των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία, απαιτώντας να γίνουν πιο ορατές και να συμμετέχουν ενεργά στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στην εισαγωγική της δήλωση, η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βρεθούμε πριν από μια συμφωνία και μετά να αποφασίσουμε να αναλάβουμε δράση, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στοn διάλογο.

Είπε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις, φέρνοντας ως παραδείγματα τη Γάζα και την Ουκρανία και υπογράμμισε τον ρόλο της νεολαίας και την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με κύριο στοιχείο την εμπιστοσύνη.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι απαραίτητες και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διπλωματία.

Η κ. Δημήτρου είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε διαφάνεια στη διαδικασία, επικρίνοντας το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει, όπως ανέφερε, ακόμη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από τα κόμματα να δώσουν ονόματα.

Εξάλλου σε δήλωση μετά την εκδήλωση τόνισε ότι στο Σπίτι της Συνεργασίας ο ΔΗΣΥ θεμελιώνει την προσπάθεια για την οικοδόμηση εκείνης της στέρεης βάσης, η οποία θα ευνοήσει τον διάλογο και την ειρήνη, μέσα από τη φωνή των γυναικών.

«Οι γυναίκες, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, αναλαμβάνουν δράση, αυτό τονίστηκε στην πολύ χρήσιμη και γόνιμη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχαμε, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, για ενεργότερο ρόλο και εμπλοκή των γυναικών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει απερίσπαστος και με ακόμη περισσότερη ένταση την πρωτοβουλία του, ιδιαίτερα τώρα και με την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης, συμβάλλοντας όσο μπορούμε στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αλλά και στην τελική επίτευξη λύσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη», τόνισε.

Η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμάνι, η οποία διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πρώην συντονίστρια των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών και πρώην συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, είπε ότι χρειαζόμαστε κοινές προσπάθειες για να δημιουργήσουμε κάτι συγκεκριμένο που θα φέρει κοντά και τις δύο κοινότητες, ενόψει της λύσης του Κυπριακού.

Είπε ότι η φετινή 60ή επέτειος παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νησί είναι μια υπενθύμιση ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Ανέφερε ότι η ομαλοποίηση του status quo δεν είναι η λύση και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε νέες προοπτικές και ενεργό ρόλο των γυναικών, ειδικά εκείνων που συχνά περιθωριοποιούνται ή υποεκπροσωπούνται.

Η κ. Σαμάνι υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της ενσυναίσθησης και της συναίνεσης και πρόσθεσε ότι το να εστιάζουμε στον εξωτερικό παράγοντα και να κατηγορούμε άλλους δεν μας αφήνει να δούμε τη σωστή προοπτική και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

Μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις Δημητρίου και Σαμάνι, υπό την αιγίδα των οποίων τελούσε η εκδήλωση, δόθηκε ο λόγος σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν και από τις δύο κοινότητες για να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους  και να μοιραστούν εμπειρίες.

Όλες υπογράμμισαν τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην ειρηνευτική διαδικασία, τις ευαισθησίες και την ειδική διορατικότητα που θα μπορούσαν να δώσουν στις συνομιλίες, μίλησαν για θέματα ισότητας των φύλων, τον ρόλο της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης και πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε στα παιδιά μας για το θέμα, την ειρήνη και όσα μοιράζονται οι δύο κοινότητες.

Υπήρξαν προτάσεις για μια ομάδα πίεσης που θα μπορούσε να συγκροτηθεί όπως αυτή στη Βόρεια Ιρλανδία, για τον ρόλο της νεολαίας και των σχολείων και έγινε συζήτηση για το πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύονται οι άνθρωποι για τη λύση και να προσεγγίζονται όλες οι ομάδες και όλες οι ηλικίες.

Όλες οι γυναίκες τόνισαν την προοπτική της διάστασης του φύλου στις συνομιλίες και υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει αρκετή εκπροσώπηση των γυναικών ούτε και στις τεχνικές επιτροπές.

Ορισμένες σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες και από τις δύο κοινότητες υπέφεραν πολύ λόγω του πολέμου και χρειάζεται να είναι στο προσκήνιο και πρόσθεσαν ότι τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ γυναίκες μπορούν επίσης να μιλήσουν για άλλα θέματα όπως η μητρότητα ή τα προβλήματα γονιμότητας.

Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ για τις γυναίκες και το γεγονός ότι χθες η κυπριακή Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια. Στις ομιλίες αναφέρθηκε και ο ρόλος της ηθικής και κάποιες γυναίκες υπογράμμισαν ότι αν είσαι ηθικός και δίκαιος άνθρωπος πολύ ευκολότερα και σχεδόν αυτόματα αντιλαμβάνεσαι και αναγνωρίζεις τα δικαιώματα των άλλων.