Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθτ

Χωρίς συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποχώρησε από το Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, που ωστόσο δηλώνει ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν τελειώσει.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί, ενώ υπήρχε ελπίδα για εκεχειρία 40 ημερών, που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ για την έναρξη του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές αγωνίστηκαν να σφραγίσουν μια συμφωνία στην οποία η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που παραμένουν υπό κράτηση σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, λέγοντας ότι ήθελε πρώτα έναν κατάλογο των επιζώντων ομήρων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας. Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν αποδέχθηκε τα αιτήματά της για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, αλλά ούτε και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις της Γάζας.

«Διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κόμματος»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς, αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο το πρωί της Πέμπτης «για διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος, με τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες να συνεχίζονται για να σταματήσει η επίθεση, να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι και να έρθει βοήθεια ανακούφισης στο λαό μας».

Το αιγυπτιακό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι al-Qahera μετέδωσε, επικαλούμενο ανώτερη πηγή, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σχόλιο από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η προτεινόμενη συμφωνία φέρεται να προβλέπει την απελευθέρωση 40 ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 10 φορές περισσότερων Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Περισσότεροι από 130 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 από αυτούς είναι νεκροί.

Παράλληλα, κατά την περίοδο της 40ήμερης εκεχειρίας θα υπάρξει αύξηση της βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα η Γάζα.

Απειλή για εξάπλωση των εντάσεων

Χωρίς μια νέα συμφωνία, υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για περαιτέρω εξάπλωση των εντάσεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο φέτος αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα, ανάλογα με το σεληνιακό ημερολόγιο.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για νέους θανάτους από πείνα στη Γάζα, Βρετανία και ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για αύξηση της ροής βοήθειας. Το Ισραήλ κατηγορεί τον ΟΗΕ για τα προβλήματα διανομής της βοήθειας.
Πηγή: Protothema.gr