Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κάλεσε τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναξιολογήσουν το υφιστάμενο καθεστώς της Συρίας και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακόμη και σε πιλοτική βάση χαρακτηρισμού ορισμένων περιοχών της Συρίας, ως ασφαλείς περιοχές ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ.

Η θέση της Κύπρου έλαβε σημαντική υποστήριξη από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Σουηδία, οι οποίες συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας πολιτικής στάσης στο ζήτημα. 

Παράλληλα ο Υπουργός ευχαρίστησε την Κομισιόν για την προσήλωση της στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε ότι το σχέδιο είχε θετικά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά στις παράτυπες ροές από την Τουρκία προς την Κύπρο, μέσω της Πράσινης Γραμμής. 

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα η μείωση των ροών να συνεχιστεί, προσβλέποντας σε μια αμοιβαία επωφελή εφαρμογή της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, στο πλαίσιο της οποία η Τουρκία οφείλει να ενεργεί καλόπιστα για την αποτροπή παράτυπων μεταναστευτικών ροών.  

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε σοβαρή ανησυχία αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα και τη μεταναστευτική πίεση προς το Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, καθώς και την ικανότητα των χωρών αυτών να την ανακόψουν. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Λίβανο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η χώρα φιλοξενεί περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο Σύρους και όπως προκύπτει από τις ροές που φτάνουν στην Κύπρο από τη χώρα, φαίνεται να βρίσκεται στα όρια της, όσον αφορά στη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης.  

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε επίσης την σημασία σύναψης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες της άμεσης γειτονίας και την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου.