Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις μη εξαιρουμένης και της κυβέρνησης Αναστασιάδη, άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Υποτίμησαν το πρόβλημα και το υποβάθμισαν, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που ήταν μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών οι κύριοι ομιλητές σε Ημερίδα της Πολιτικής Ομάδας Ασύλου και Μετανάστευσης του ΔΗΚΟ, που διοργανώθηκε στη Λεμεσό, ανέφερε ότι το κόμμα του προειδοποιούσε από το 2017, προχωρώντας σε εισηγήσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2018. Έκανε λόγο, μάλιστα, για έγκλημα κατά του κυπριακού λαού, με ευθείες βολές κατά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Χάσαμε έξι χρόνια, όπου εμείς δυστυχώς τα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγε κανένας. Και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν στην Κύπρο, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση κατ’ αναλογία πληθυσμού από όλες τις χώρες της ΕΕ.», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια υπέδειξε με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Κύπρος στο μεταναστευτικό πριν από λίγα χρόνια, παρά τις προσπάθειες όπως είπε του τέως υπουργού Εσωτερικών, που ήταν ο πρώτος που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος. Όμως για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, είπε, ούτε και ο Νίκος Νουρής, διαχειρίστηκε στην αρχή, σωστά αυτό το πρόβλημα

«Γιατί θυμάστε στην αρχή, τα πειράματα που έπρεπε να περάσουμε με τα συρματοπλέγματα, τους χωροφύλακες, τις κάμερες...όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, το έκαναν χειρότερο. Στην ιστορία του μεταναστευτικού η παρούσα διακυβέρνηση, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει, για πρώτη φορά, να φεύγουν περισσότεροι αιτητές ασύλου, από όσοι έρχονται στην Κύπρο.», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, υιοθέτησε άμεσα μια νέα στρατηγική, που βασίζεται στις προτάσεις του ΔΗΚΟ από το 2017.

«Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θετική εικόνα που έχει επιτύχει τους τελευταίους μήνες. Σ αυτό αναμένεται να συμβάλει και το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάσταυσης. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα, κατά τρόπον ώστε, να αποτελούμε παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατέθεσε στην Ημερίδα, εισηγήσεις, όπως η αύξηση απελάσεων και εθελούσιων επιστροφών, και η διασύνδεση του δημόσιου βοηθήματος, με συμμετοχή των αιτητών ασύλου σε προγράμματα εργασίας.