Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Έτοιμη δηλώνει η Λευκωσία για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα ενόψει του νέου κύκλου συναντήσεων της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ακριβές πρόγραμμα της κ. Ολγκίν, ενώ στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ μετά από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε διαρκή προετοιμασία βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει του δευτέρου γύρου επαφών της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Κωνσταντίνος Κόμπος – Υπουργός Εξωτερικών

«Έχουμε κάνει τη σχετική προετοιμασία, αν αυτό αφορά σε ιδέες, υποβολή ιδεών ή πως αυτό θα γίνει, εάν θα γίνει, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούμε δημόσια να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης για την συμπλήρωση εξήντα χρόνων παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ανέφερε ότι πέραν των επαφών που θα έχει η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το υπόλοιπο πρόγραμμα και αν θα βρεθεί εκ νέου στην Άγκυρα.

Κωνσταντίνος Κόμπος – Υπουργός Εξωτερικών

«Εμείς ξέρουμε τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί αρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκείνο το σημείο και μετά θα δούμε αναλόγως του πώς θα έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα αν θα υπάρχει κάποια συνέχεια που λογικά θα υπάρχει, καθώς επίσης και ποιους άλλους θα συναντήσει όταν θα είναι στην Κύπρο, αλλά και φυσικά και όταν θα έχουμε επίσκεψη είτε στις Βρυξέλλες, είτε σε άλλες πόλεις.

Προσερχόμενος, επίσης στην εκδήλωση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες της κ. Ολγκίν.

Κόλιν Στιούαρτ – Ειδικός Αντιπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ

«Θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε και της προσπάθειας να υπάρξει κάποια πρόοδος στο Κυπριακό πρόβλημα».

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατόπιν πρόσκλησης του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αττάλεια για τις εργασίες του 3ου Διπλωματικού Φόρουμ. Μάλιστα κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του Φόρουμ βρισκόταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων.

Στις εργασίες μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, και ο  Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Εκτός της Ουγγαρίας δεν υπάρχουν αντιπροσωπείες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ από τις χώρες της Δύσης μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών.

Ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, σε δηλώσεις στο περιθώριο του Φόρουμ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ανέφερε ότι η πρόσφατη συνάντηση Σίσι-Ερντογάν σηματοδότησε μια νέα εποχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις.