ητρ

Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος μία ομάδα κρατών προτίθεται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος στην διάσκεψη συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Πρόκειται για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση των των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, ειδικά στα σύνορα της με την Λευκορωσία, την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία και, τέλος, την παροχή βοήθειας στο Κιέβο για την αποναρκοθέτηση.

«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς μία οικονομία πολέμου» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας αλλά έναντι όλων μας», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο πλην όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα κατά των χωρών και των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι η ουκρανική κρίση είναι μία ευκαιρία για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ουκρανικό και στο επίπεδο των Υπουργών Αμυνας.

Η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, είπε ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι προέτρεψε χθες Δευτέρα τη Δύση να εντείνει την στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στους ρώσους εισβολείς ώστε να διασφαλίσει πως ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί αλλού στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας υπογράμμισε τρία σημεία κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Atlantic Council της Ουάσινγκτον: την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, την επένδυση σε έναν μηχανισμό ασφαλείας για την αποτροπή, καθώς και την εμβάθυνση συμμαχιών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης «από θέση ισχύος».

«Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα όχι για να κλιμακώσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά για να αποτρέψουμε μια ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια σύρραξη, η οποία αυτήν τη στιγμή πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας», είπε ο Σικόρσκι.

Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να προχωρήσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Εάν η Αμερική δεν μπορεί να συμπορευθεί με την Ευρώπη ώστε να δώσουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να απωθήσει τον Πούτιν, φοβάμαι πως η οικογένειά μας των δημοκρατικών εθνών θα αρχίσει να διαλύεται», προειδοποίησε.