Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του Σώματος το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργίας της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτώμενος σχετικά με την παρουσία νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο στις νέες λίστες κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσαν την Παρασκευή Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Καναδάς.

«Αυτό που είχα ανακοινώσει δημόσια έχει τύχει επεξεργασίας, το έχουμε δει με τον Υπουργό Οικονομικών, έτυχε του νομοτεχνικού ελέγχου μέχρι το τελικό στάδιο και θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο συγκεκριμένο θέμα (που αφορά) κυρώσεις, παραβίαση των κυρώσεων, φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας δεν υπάρχει τίποτα υπό διαπραγμάτευση. Το είπα πολλές φορές, το εννοώ, κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν επίσης η Κεντρική Τράπεζα και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών.

Συνδρομή για τη σύσταση της Μονάδας ζητήθηκε και λήφθηκε από εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε άρθρο στους Sunday Times ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάλεσε τα κράτη της Δύσης να εντείνουν τα μέτρα κατά της Μόσχας και Ρώσων ολιγαρχών.

«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί σε ό,τι αφορά την κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Σούνακ.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Χθες, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε για παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού για  ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.