Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για προτροπές και ιδέες για επιστροφή στις συνομιλίες, οι οποίες εκπορεύονται από το Λονδίνο και κινούνται στα όρια του αποδεκτού πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσει το πρωί στο Ακάκι, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου Ελληνισμός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν ενδείξεις για επιδιωκόμενη από πλευράς Βρετανίας ενεργότερης εμπλοκής στο Κυπριακό, περιορίστηκε να υπομνήσει τον ρόλο κλειδί της Άγκυρας. 

«Εκείνος που πρέπει να εμπλακεί περισσότερο είναι η Τουρκία. Είναι για αυτό τον λόγο που έγινε και η επίσκεψη στην Άγκυρα. Ελπίζουμε να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν επαφές σε πιο ψηλό επίπεδο, ακόμα και στο επίπεδο του κ. Ερντογάν. Από κει και πέρα ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι σημαντικός σε ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό, ειδικότερα σε αυτή τη φάση που προσπαθούμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος γύρος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, έχει αφετηρία την επίσκεψη στο Λονδίνο στις 7 Μαρτίου. 

Αν και πέρα των επαφών που θα έχει σε Λονδίνο και Λευκωσία δεν υπάρχουν πληροφορίες για το υπόλοιπο πρόγραμμα της κ. Ολγκίν,  εντούτοις εκφράζονται προσδοκίες για νέα επίσκεψη στην Άγκυρα. 

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εκ νέου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή της οποιασδήποτε ιδέας ή φόρμουλας που θα εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου. 

«Υπάρχουν πολλές σκέψεις, πολλές ιδέες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη και τη διάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε σκέψη και κατ΄ επέκταση ιδέα που να παραπέμπει στην ικανοποίηση ενός αιτήματος, και αναφέρομαι στην κυριαρχική ισότητα, το οποίο δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση. Άρα, ναι, επεξεργαζόμαστε ιδέες, κίνητρα, δεδομένα που μπορούν να δημιουργήσουν θετική προοπτική, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος. 

Δεν επιτρέπεται ολιγωρία ούτε αποπροσανατολισμός από τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, ανέφερε από πλευράς της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. 

«Η Άγκυρα καραδοκεί, επιχειρώντας συνεχώς νέα τετελεσμένα, χρησιμοποιώντας τις προσφιλείς της ανορθόδοξες μεθόδους, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, τον σφετερισμό των Ε/κ κατεχόμενων περιουσιών, ενώ παρουσιάζεται την ίδια ώρα ανυποχώρητη στη διχοτομική λύση των δυο κρατών, παραπληροφορώντας και καλλιεργώντας κλίμα ότι η δική μας πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο», δήλωσε. 

Η κ. Δημητρίου μιλούσε στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη που τελέστηκε το πρωί στη Λεμεσό