Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αθηνα μιχαηλιδου

Όποιες και να είναι οι διαφωνίες «η λύση δεν είναι τα απεργιακά μέτρα, είτε αυτά αφορούν μαθητές είτε αφορούν ακαδημαϊκό προσωπικό», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ερωτηθείσα για την απεργία που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «εννοείται ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνά και διαφωνίες και τέτοιου είδους αντιδράσεις» και παρέπεμψε στη σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΝ «στην οποία επεξηγούμε ότι στα θέματα του προϋπολογισμού το Υπουργείο- και η Κυβέρνηση- ευρύτερα έχει στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε ότι «και για τα τρία πανεπιστήμια έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού τους για το 2024 και, εν πάση περιπτώσει, όποιες και να είναι οι διαφωνίες «ποτέ δεν λύνεις τα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο, παρά μόνο στο τραπέζι του διαλόγου».

Η Υπουργός είπε ότι «αν τεκμηριωμένα έρθουν οι εισηγήσεις τους και τα θέματα που θέλουν να θίξουν, εμείς ευχαρίστως θα τα προωθήσουμε εκεί που πρέπει να τα προωθήσουμε με στόχο να στηρίξουμε την Ανώτερη μας Εκπαίδευση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι όχι μόνο τη δημόσια Ανώτερη Εκπαίδευση αλλά ευρύτερα την Ανώτερη Εκπαίδευση θέλουμε να την αναβαθμίσουμε και δεν μπορούμε να την αναβαθμίσουμε εύκολα ή αν έχουμε αυτού του είδους τις αντιδράσεις».

«Συνεπώς είμαστε εδώ, έτοιμοι για διάλογο και συζήτηση, έτσι ώστε τεκμηριωμένα να βελτιώσουμε ό,τι χρειάζεται βελτίωση», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη διαμαρτυρία που προγραμματίζεται από τους καθηγητές την 1η Μαρτίου για τα προγράμματα αγοράς υπηρεσιών  είπε ότι «όπως έχω δηλώσει και χθες, δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο εξαγγέλθηκε ήδη αυτή η απεργία και για εμάς είναι σημαντικό πρώτα να συζητήσουμε τις προτάσεις μας».

Εξήγησε ότι «έχει καταργηθεί πρόσφατα το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εμείς προχωρούμε στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων μας κι έτσι εντός των επόμενων εβδομάδων θα είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε την πρόταση».

Σε σχόλιο ότι οι ίδιοι δήλωσαν πρόθυμοι να μην υλοποιήσουν την απεργία, εάν τους δοθούν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις, η Υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι σωστός τρόπος διαλόγου».

Πρόσθεσε ότι «ο σωστός τρόπος διαλόγου είναι να δουν τι προτάσεις έχουμε, να τις μελετήσουν, αν διαφωνούν να επανέλθουν, να συζητηθούν αυτά και στο τέλος να ληφθεί μια απόφαση που, αν δεν τους ικανοποιεί, θα είναι ελεύθεροι να αντιδράσουν όπως οι ίδιοι κρίνουν».

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «εμείς είμαστε εδώ, δουλεύουμε πυρετωδώς, ώστε οι λύσεις και οι προτάσεις που θα προτείνουμε να είναι και νομότυπες και να μπορούν να διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και όταν θα τους δώσουμε τα σενάρια και τις προτάσεις μας, τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε πώς προχωρούμε».

Ερωτηθείσα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση καινούργιων κλιματιστικών στα σχολεία, η Υπουργός είπε ότι «προχωρούμε παράλληλα και με τα κλιματιστικά, τα οποία είναι μια αναγκαιότητα και αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της όλης δράσης που κάνουμε για να διευκολύνουμε το κλίμα στην τάξη».

Ανέφερε, επίσης, ότι «όπως έχουμε εξαγγείλει, εντός των ημερών, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εγκατάσταση κλιματιστικών, γιατί ετοιμάζεται μια συμφωνία πλαίσιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία θα μας επιτρέψει να δράσουμε και σε βάθος τριετίας που είναι ο χρονικός ορίζοντα στον μέσα στον οποίο θα γίνει προσπάθεια για εγκατάσταση κλιματικών σε όλα τα σχολεία».

Σε σχόλιο ότι ούτε στο συγκεκριμένο σχολείο στο Δάλι, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, υπάρχουν κλιματιστικά, η Υπουργός απάντησε ότι «δεν θα εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο σχολείο, γιατί δεν θα χρειάζεται πια με τη θερμική άνεση που έχουμε επιτύχει, στα άλλα όλα όμως, που δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες εγκαταστάσεις, προχωρούμε με τα κλιματιστικά».