Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κνεσετ Ισραηλ

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια της Κνέσετ την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου να αντιταχθεί σε μία ενδεχόμενη μονομερή αναγνώριση εκ μέρους τρίτων χωρών ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παρότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζεται από 64 Βουλευτές επί συνόλου 120 εδρών του ισραηλινού Κοινοβουλίου, η σημερινή απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 99 Βουλευτών.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, αφού συνεχάρη τους Βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με την κυβερνητική πρόταση, πρόσθεσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα λέγοντας ότι «η Κνέσετ ψήφισε ενωμένη εναντίον κάθε προσπάθειας να τεθεί σε κίνδυνο τόσο η ασφάλεια του Ισραήλ, όσο η δυνατότητα να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή με μία ενδεχόμενη μονομερή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

«Η ειρήνη θα πρέπει να επέλθει μόνο ως αποτέλεσμα απευθείας διαπραγματεύσεων και χωρίς προϋποθέσεις», κατέληξε.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν την επιλογή του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να κάνει χρήση της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν κατά την διάρκεια συνεδρίασης του ισραηλινού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση που τέθηκε προς έγκριση από την Κνέσετ αποτελεί απάντηση σε πληροφορίες που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Washington Post, αποκαλύπτοντας ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν και μία ομάδα αραβικών χωρών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν μονομερώς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως μέσο πίεσης προς το Ισραήλ να αποδεχθεί μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Την κυβερνητική απόφαση υπερψήφισε και ο ηγέτης της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ. Κατά την δευτερολογία του, άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου επειδή «σε πρότερες δηλώσεις του δεν είχε αποκλείσει την διενέργεια διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παρότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε καταδικάσει ακόμα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Από την ψηφοφορία απείχαν οι Βουλευτές του Κόμματος των Εργατικών, ως επίσης και οι δέκα Βουλευτές των αραβικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στην Κνέσετ.