Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακριβεία

Χρήσιμα αλλά όχι μέτρα που παρέχουν μόνιμες λύσεις θεωρεί τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εστιάσει στην εκπόνηση ενός πιο φιλόδοξου ενεργειακού σχεδιασμού, σημειώνει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά, «περισσότεροι πόροι του κράτους θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενθάρρυνση των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά κυρίως για την αποθήκευση ενέργειας έτσι ώστε να μην χάνεται άδικα αυτή που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Ιδιαίτερη μέριμνα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις πολυμελείς οικογένειες».

Για αδικαιολόγητους πανηγυρικούς τόνους έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενω επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν μελέτησε τις προτάσεις της Εζεκία Παπαϊωάννου. 

Στέφανος Στεφάνου – ΓΓ ΑΚΕΛ

«Να σας πω ότι η Κύπρος είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων μέσα στις συνθήκες της ακρίβειας. Κανονικά αν ήμασταν στο μέσο όρο της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να διαθέσει μισό δις για να είναι στο ίδιο ύψος των κρατών μελών της ΕΕ»

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΑΚΕΛ απάντησε από το στούντιο της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, χαρακτηρίζοντας πλούσιο το πακέτο μέτρων.

Μάκης Κεραυνός – Υπουργός Οικονομικών

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και ως χώρα μέλος της ΕΕ ότι πρέπει να λειτουργούμε στα πλαίσια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως αναφορά το ΦΠΑ και άλλους φόρους. Υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν μπορούμε να λειτουργούμε έξω από αυτό».

Ουσιαστικά και εντός της δημοσιονομικής υπευθυνότητας χαρακτηρίζουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα.

ΔΗΚΟ

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και συνεχίζουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά και καθοριστικά στην προώθηση και εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη. Οι εισηγήσεις μας κινούνται σταθερά και με συνέπεια στον άξονα της σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της ανάπτυξης και της αύξησης των κρατικών εσόδων, διότι μια ισχυρή οικονομία μπορεί να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την κοινωνία.

Ανδρέας Θεμιστοκλέους – Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΠΑ

Το γενναιόδωρο πακέτο κυβερνητικών μέτρων του περασμένου Οκτωβρίου 2023, το οποίο κινήθηκε εντός του απαιτούμενου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, προσαρμόστηκε και ενισχύθηκε με επιπρόσθετα μέτρα, με τρόπο που να συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή κοινωνία. 

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ επαναφέρει την πρόταση της, που κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022 και καλεί το τραπεζικό σύστημα, να επιστρέψει στην κοινωνία το ελάχιστο, διαθέτοντας μέρος των υπερκερδών του, που προέκυψαν από την μεγάλη διαφορά του ύψους των δανειστικών επιτοκίων και των μηδενικών ή πολύ χαμηλών καταθετικών επιτοκίων, για απορρόφηση του 50% της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων.