Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να επανενωθεί. Πρέπει και μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τις επόμενες γενιές, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών και να ρίξει το γάντι στη Τουρκία για να αποδείξει τις προθέσεις και τη βούληση της.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής των ηρώων Ανδρέα Ιωάννου και Άντρου Ιορδάνους, το πρωί, στον Κάψαλο της Λεμεσού, ο κ. Στεφάνου, υπογράμμισε την ανάγκη όπως η πλευρά μας καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνημένη λύση, η οποία θα τερματίσει την κατοχή και θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της.

«Λύση που να καθιστά τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πραγματικούς αφέντες στον κοινό τους τόπο, στο κοινό τους κράτος, το οποίο να συνδιαχειρίζονται», ανέφερε. «Διανύουμε τον έβδομο χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις. Όλοι μπορούν ν’ αντιληφθούν τους θανάσιμους κινδύνους που προκαλεί η στασιμότητα και το αδιέξοδο με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει τη λύση δύο κρατών και να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα. Δεν υπάρχουν λοιπόν άλλα περιθώρια», σημείωσε.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η  ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να πράξει το παν προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Δεν αρκεί να επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά η Τουρκία είναι αρνητική. «Η Τουρκία πράγματι είναι αρνητική. Όμως όσο δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ν’ αποδεικνύουν τη δική μας βούληση, στο τέλος η Τουρκία θα υλοποιήσει τον στόχο της. Εδώ βρίσκεται το κλειδί. Στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών που να ρίχνουν το γάντι στην Τουρκία, που να θέτουν την κατοχική δύναμη στη διαδικασία να πρέπει ν’ αποδείξει τις προθέσεις και τη βούλησή της», είπε. 

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. «Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση σιωπούν, δεν αντιδρούν, δεν απαντούν, δεν λένε τίποτα. Αρκούνται σε επικοινωνιακές ατάκες και προσεγγίσεις. Πλησιάζουμε όμως στο δια ταύτα και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να φανερώσει τις θέσεις της», είπε.

Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα που ντε φάκτο μοίρασε στα δύο την πατρίδα μας. Οι πληγές παραμένουν ανοικτές και η θυσία των ηρώων μας αδικαίωτη. Ο χρόνος κυλά σε βάρος μας. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Πρέπει να κινηθούμε τώρα, πριν να είναι αργά».

«Το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο να συνεργαστεί και να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια που θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρόεδρος. Η ευθύνη είναι στα χέρια του» επεσήμανε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήρε επίσης τη θυσία των ηρώων, Ανδρέα Ιωάννου και τον Άντρο Ιορδάνους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην εισβολή και το πραξικόπημα αντίστοιχα.