Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Είναι προφανές ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών της στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα – Άγκυρα, κατέληξε όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της, σε δύο βασικές διαπιστώσεις, σε σχέση με τα επόμενα της βήματα: Πρώτον, ότι το ελάχιστο κοινό έδαφος δεν μπορεί να εντοπιστεί, ή να περιοριστεί στις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, και δεύτερον, πως θα πρέπει επενδύσει περισσότερο στην κοινωνία των πολιτών - επιμελητήρια, οικονομικούς παράγοντες- όπως και στις πολιτικές δυνάμεις.

Συνεπώς η αναζήτηση κοινού εδάφους που θα λειτουργήσει περισσότερο ως ελάχιστος τόπος για αφετηρία της νέας προσπάθειας, μοιραία θα κινείται στη λογική της ενδιάμεσης απόστασης. Και είναι εδώ ακριβώς που η Λευκωσία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και διαβασμένη.

Αφενός να κάνει στο μέτρο που της αναλογεί όλα όσα χρειάζονται για να μην ναυαγήσει προτού καλά-καλά αρχίσει και η νέα αυτή προσπάθεια και αφετέρου να μην μπει πρόωρα σε μια λογική μονομερών παραχωρήσεων, προκειμένου να δελεάσει την τουρκική πλευρά, απλά και μόνο για να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το κλειδί και αυτή τη φορά βρίσκεται στη στάση που θα τηρήσει τελικά η Άγκυρα. Κάτι που φαίνεται να κατανοεί και η κ. Ολγκίν, εξ ου και η αναφορά της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων και της πολυσυζητημένης «θετικής ατζέντας» με το κυπριακό σαφώς και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Άγκυρα. Το πρόβλημα ωστόσο για τη Λευκωσία είναι πως κανένας, ή σχεδόν κανένας από τους Εταίρους της στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να το πράξει.

Και ας μην μας ξεγελούν οι ανέξοδες δημόσιες τοποθετήσεις – καλή ώρα και αυτή του Γερμανού προέδρου από τη Λευκωσία- ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο κυπριακό, επηρεάζει και τις σχέσεις της με την ΕΕ. Αν πραγματικά συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα έμενε στα αζήτητα η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διορισμό απεσταλμένου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία εξακολουθεί από τις Βρυξέλες να θεωρείται κρίσιμος εταίρος σε μια σειρά από καίρια, για την ευρωπαϊκή ελίτ, ζητήματα. Η δε πρόσφατη «κρίση» - πρόβα τζεναράλε την είπαν εύστοχα κάποιοι - στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), απέδειξε πως οι συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να διατηρήσουν την Λευκωσία σε θέση άμυνας.