Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σημαντική πρωτοβουλία που διασφαλίζει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αμυντικού υλικού δεν θα χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη των διαβεβαιώσεων που πρέπει να παρέχει κάθε χώρα που αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό αλλά και της εποπτείας που θα ασκείται από την Ουάσιγκτον για την τελική χρήση αυτών των όπλων.

Πλέον με αυτό τον τρόπο καθίσταται πολιτική των ΗΠΑ η αυστηρή επιτήρηση της χρήσης του αμερικανικού αμυντικό υλικού ή υπηρεσιών με στόχο να μην παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει κάθε χρόνο να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το κατά πόσο οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικό αμυντικό υλικό πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται κατά τη διαδικασία αγοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από εδώ και πέρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα λαμβάνει γραπτές διαβεβαιώσεις από την παραλήπτρια χώρα ότι θα σέβεται τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ. Αν κρίνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ότι οι διαβεβαιώσεις δεν τηρούνται, τότε θα υποβάλλεται εντός 45 ημερών έκθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ με την οποία θα γίνονται εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ένα εύρος επιλογών, το οποίο θα κινείται από την ανανέωση των διαβεβαιώσεων έως και την αναστολή της περαιτέρω μεταφοράς αμυντικού υλικού.

Η συγκεκριμένη τροπολογία στο Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν έρχεται κατόπιν πίεσης που άσκησαν ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες, οι οποίοι είχαν ανησυχίες για την παροχή αμυντικού υλικού στο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω μνημόνιο αποκτά ευρύτερες προεκτάσεις που θα καθορίζουν από εδώ και πέρα την αμερικανική πολιτική στην έγκριση και επιτήρηση των αμυντικών εξαγωγών.