Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την Τρίτη την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών να κηρυχθεί ανακωχή στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς, που οδεύει να εισέλθει, την Τετάρτη, στον πέμπτο μήνα του.

Ο κ. Μπλίνκεν άρχισε χθες Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία την πέμπτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου και σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, δυο χώρες που διαδραματίζουν μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβητικό ρόλο, προτού πάει στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Χθες ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ συνομίλησε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχος, ελπίζοντας να ευνοήσει την ανακωχή και τα πράγματα να αρχίσουν να κινούνται προς «συνολική πολιτική λύση».

Παράλληλα με τις διπλωματικές επαφές, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 99 νεκρούς από το βράδυ της Δευτέρας ως το πρωί της Τρίτης. Στο στόχαστρο μπήκαν ιδίως η Χαν Γιούνις και η Ράφα, πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά που πλέον φιλοξενεί 1,3 εκατ. ψυχές.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ, που κατάγεται από τη Χαν Γιούνις, έχει τραπεί «σε φυγή», μετακινείται «από κρυψώνα σε κρυψώνα», διαβεβαίωνε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Κατά τη νέα περιοδεία του στην περιοχή, ο κ. Μπλίνκεν θέλει να προωθήσει την πρόταση που καταρτίστηκε από απεσταλμένους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου μήνα αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τη Χαμάς, ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου.