Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρμενια Αζερμπαιτζαν

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε χθες Κυριακή πως πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν οι δυο χώρες να υπογράψουν «σύμφωνο μη επίθεσης», εν αναμονή της σύναψης συνολικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στα κράτη του Καυκάσου, εχθρούς επί δεκαετίες.

«Παρουσιάσαμε στο Αζερμπαϊτζάν πρόταση» για τη δημιουργία «μηχανισμού αμοιβαίου ελέγχου των εξοπλισμών και την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, αν η υπογραφή συμφωνίας ειρήνης καθυστερήσει», είπε ο κ. Πασινιάν σε ομιλία του με την ευκαιρία της ημέρας του στρατού στην Αρμενία.

Τόνισε ακόμη πως το Γερεβάν, σύμμαχος της Μόσχας για δεκαετίες, που φοβάται νέες στρατιωτικές κινήσεις του Μπακού για την απόσπαση εδαφών του, πρέπει να επανεξετάσει τις διευθετήσεις του σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική σκέψη μας στο πεδίο της ασφάλειας και να διαφοροποιήσουμε τις (διεθνείς) σχέσεις μας στο πεδίο αυτό», είπε ο κ. Πασινιάν.

«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε νέα και σύγχρονα όπλα» και «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται πως έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αρμενίας. Και οι δύο χώρες ήταν άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2000, με χιλιάδες νεκρούς, για τον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο εντέλει ανακατέλαβαν τον Σεπτέμβριο τα στρατεύματα του Μπακού.

Μετά την πλήρη ανακατάληψη του θυλάκου, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του έφυγε για την Αρμενία.