Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Με τίτλο «Η Τουρκία ψάχνει πρόεδρο για την "τδβκ"» - όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος - η Αβρούπα προβάλλει άρθρο του διευθυντή της, Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη καθορίσει τον «προεδρικό υποψήφιο» για τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Λεβέντ προσθέτει ότι η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη οριστικά στο θέμα του κατά πόσον θα αντικαταστήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει μια μερίδα στους κύκλους του AKP που υποστηρίζει ότι ο Τατάρ έχει φθαρεί πολύ αυτή την περίοδο και πρέπει να γίνει αλλαγή, προχωρώντας μάλιστα να προτείνει άλλα ονόματα. «Αν η Άγκυρα το θέλει, ο Τατάρ θα είναι υποψήφιος, αν όχι δεν θα είναι», σημειώνει ο Λεβέντ στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ εφαρμόζει πλήρως τις εντολές της Άγκυρας, εντούτοις στη διεθνή σκηνή δεν χαίρει στήριξης και δεν είναι καθόλου δημοφιλής.

Ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι τα όργανα του ΚΕΕ τηρούν σιγή ιχθύος επί του παρόντος, αφού αναμένουν την οριστικοποίηση της θέσης της Άγκυρας.

Προσθέτει ότι δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα, δείχνει τον ηγέτη του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν να έρχεται πρώτος, αφήνοντας δεύτερο τον Τατάρ. «Ο Ερχιουρμάν, ο οποίος έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην Τουρκία με την υποχωρητική του πολιτική, λέγεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Άγκυρας», σημειώνει ο Λεβέντ, εκφράζοντας την άποψη ότι παρόλο που ο Έρχιουρμαν στο Κυπριακό τάσσεται υπέρ της ομοσπονδίας, στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί η καρδιά του είναι «δυο ίσα κυρίαρχα κράτη».

Υποστηρίζει επίσης ότι η διαφορά με τον Τατάρ είναι πως ο Ερχιουρμάν «έχει μεγάλο στόμα, κλείνει τα στόματα όσων κατηγορούν την Τουρκία ως κατακτητή. Κλείνει το στόμα της ε/κ πλευράς σε κάθε ευκαιρία. Όμως, ποτέ δεν είπε ότι αυτοί έχουν δίκαιο σε οποιοδήποτε θέμα». Η Άγκυρα, καταλήγει ο Λεβέντ, έχει στα χέρια της δύο επιλογές: «η πρώτη, ένα γελοίο μπάτλερ… Η δεύτερη, έναν φιλόσοφο μπάτλερ. Ας δούμε ποιον θα αποφασίσει…».