Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υ

Πρόταση Νόμου, για την κατάργηση των δια βίου ωφελημάτων που παρέχονται σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, με την ένταξη όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων σε ένα νέο, διαφανές και ορθολογικό πλαίσιο, όπως το χαρακτηρίζει, θα καταθέσει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου, σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει και θα πρέπει άμεσα και δραστικά να αναθεωρηθεί, προσθέτοντας πως θα προτείνει τέσσερις αλλαγές. Επισημαίνοντας πως δεν πρέπει οι αλλαγές να οδηγούν σε λογική αφορισμού και εξευτελισμού και τον μηδενισμό όλων.

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος Βουλής

«Κατάργηση της δια βίου παραχώρησης κρατικού οχήματος με τη λήξη της θητείας και καθορισμός χρόνου, τερματισμού. Εγώ προσωπικά το αποποιούμαι. Παραχώρηση μέτρων ασφάλειας στους πρώην αξιωματούχους, να εγκρίνεται μόνον κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας και να εισαχθεί ρήτρα επαναξιολόγησης κάθε 5 χρόνια».

Οι άλλες εισηγήσεις αφορούν το επίδομα γραμματειακής υποστήριξης, με την σημείωση πως οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις, θα πρέπει να έχουν εφαρμογή για όλες και όλους τους πρώην, νυν και μελλοντικούς ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος Βουλής

«Έχουμε να κάνουμε με θεσμούς του Κράτους και όχι με πρόσωπα. Και το κύρος του θεσμού, πρέπει να διασφαλιστεί και στη συνέχεια που αποχωρεί».

Σε εξέλιξη, πρόσθεσε, είναι έρευνα των υπηρεσιών της Βουλής για το τι ισχύει σε άλλες χώρες. Στο μεταξύ πρόταση για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει το 2021, ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, η οποία προβλέπει την κάθετη κατάργηση όλων των ωφελημάτων.

Σταύρος Παπαδούρης – Βουλευτής Οικολόγων

«Ένας πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας, είπε, απολαμβάνει «μία πολύ σοβαρή» σύνταξη και αν χρειαστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις τις υπηρεσίες γραμματέα, μπορεί να προχωρήσει ο ίδιος σε πρόσληψη».

Με την δική της, την τρίτη πρότασή Νόμου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου εισηγείται τα ωφελήματα που δικαιούνται οι πρώην αξιωματούχοι να μην είναι διά βίου, αλλά για μία περίοδο πέντε ετών. Η απασχόληση γραμματέως, να πληρώνεται απευθείας από τη Δημοκρατία εκ μέρους του αξιωματούχου, και σε περίπτωση που οι αξιωματούχοι αιτούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέτρων ασφαλείας, να απαιτείται απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.