Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα (24/01), ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου θα βρεθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνέχιση παραχώρησης από τα κράτη μέλη καθεστώτος προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς πολίτες.

Οι 27 Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τις προκλήσεις που δημιουργούνται για τα κράτη μέλη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα και της μετακίνησης Ουκρανών προς τα κράτη μέλη. Ο κ. Ιωάννου αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της δημιουργίας συνθηκών στις φιλοξενούσες χώρες, που να διασφαλίζουν την πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, στην αγορά εργασίας, καθώς και σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης.

Ο Κύπριος Υπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη αξιοποίησης και προσαρμογής των δράσεων που εφαρμόζονται για την περίπτωση των Ουκρανών υπηκόων, για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που προκαλεί το μεταναστευτικό ευρύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ιωάννου θα μεταφέρει εκ νέου τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ των πραγματικών συνθηκών στην Συρία, ώστε να εντοπιστούν ασφαλείς τρόποι για προώθηση των επιστροφών στην χώρα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου.