Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωκοινοβούλιο

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σε σχέση με ισχυρισμούς για δυσμενείς διακρίσεις στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, από μικτούς γάμους.    

Την αναφορά υπέβαλε η Mediha Piro Azer, η οποία ζήτησε την παραχώρηση υπηκοοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία για όλα τα παιδιά από μικτούς γάμους, χωρίς διακρίσεις, φωτογραφίζοντας και εποίκους, χωρίς όμως να τους κατονομάζει. 

Το μέλος της Επιτροπής Αναφορών, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, σημειώνοντας ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την παραχώρηση υπηκοοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ομάδας του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιώργου Γεωργίου. Ο Ευρωβουλευτής Γεωργίου, έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, σημειώνοντας τόσο την ανθρωπιστική διάσταση, όσο και την πολιτική και τη νομική διάσταση, παραπέμποντας στην εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό και διαμηνύοντας ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με τη λύση του Κυπριακού. 

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η τοποθέτηση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν του επικεφαλής του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου. Ο έτερος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφέρθηκε μεν στην εισβολή και στον εποικισμό, αλλά κατέληξε, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και άρα όλοι θα πρέπει να μπορούν να αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα, με μόνο κριτήριο την εξ αίματος συγγένεια. 

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης και θα πρέπει να το επισημάνουμε, είναι ότι η αναφορά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβιβάστηκε από κάποιο πρόσωπο της ομάδας της Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή Αναφορών, θα ζητήσει δια επιστολής, διευκρινίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία για τους μικτούς γάμους και τις υπηκοότητες. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η όποια αναφορά στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής, δεν έχει καμιά νομική συνέπεια, αν και δεν παύει βεβαίως να στέλνει πολιτικά μηνύματα.