Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το μεταναστευτικό, τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και της άμυνας μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας καθώς και περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν έγιναν δηλώσεις και δεν υπήρξε ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία μετά τη συνάντηση, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και αναδημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, στη συνάντηση - στο πρώτο ταξίδι της Ιταλίδας Πρωθυπουργού στο εξωτερικό το 2024, οπόταν η Ιταλία αναλαμβάνει την ηγεσία των G7 - σημαντική θέση είχαν οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία και συμφωνίες στον τομέα του εμπορίου και της άμυνας μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. 

Πηγές του ANSA ανέφεραν ότι χάρη στις προσπάθειες συνεργασίας, η παράτυπη μεταναστευτική ροή στον διάδρομο Ιταλίας-Τουρκίας μειώθηκε κατά 56% πέρυσι και ότι η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ότι οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών σχεδιάζουν να κάνουν σύντομα συμφωνία με τη Λιβύη.

Σημειώνεται επίσης ότι ενόψει της επίσκεψης Μελόνι, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ιταλία με την οποία έχουμε μια ιστορική φιλία».

Αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ υπενθύμισαν ωστόσο ότι «όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, το 2018, η Μελόνι είχε πει ότι "αφού η αριστερή Κυβέρνηση δεν το κάνει, ας μεταφέρουμε εμείς το μήνυμα του ιταλικού λαού σε αυτόν: ΟΧΙ στην Τουρκία στην Ευρώπη ΟΧΙ στον εξισλαμισμό της Ευρώπης». Η Μελόνι ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού της Ιταλίας τον Οκτωβρίο του 2022.