Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Τη δημιουργία ειδικού πλαισίου περιοριστικών μέτρων ώστε να τεθούν στο στόχαστρο φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποστηρίζουν, διευκολύνουν ή υποβοηθούν βίαιες ενέργειες της Χαμάς και της οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), αποφάσισε την Παρασκευή το Συμβούλιο της ΕΕ, βάζοντας στον κατάλογο έξι πρόσωπα λόγω του ότι χρηματοδοτούν τη Χαμάς.

Τα έξι άτομα που προστίθενται στον κατάλογο είναι ο Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair (ο οποίος έχει βάση το Σουδάν), ο ιδιοκτήτης της "Shuman for Currency Exchange SARL" Nabil Chouman, ο γιος του, Khaled Chouman, ο χρηματοδότης της Χαμάς Rida Ali Khamis, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Musa Dudin και ο Aiman Ahmad Al Duwaik (με βάση την Αλγερία).

Τα άτομα που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους. Επιπλέον, για τα φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ισχύει ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ.

Το νέο πλαίσιο κυρώσεων ισχύει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025 και θα βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση.

«Με τη σημερινή απόφαση», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ «δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να αντιδράσουμε στη βιαιότητα, που επέδειξαν οι τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου».

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζήσουν σε μια δίκαιη, διαρκή και ασφαλή ειρήνη», πρόσθεσε.

Το νέο καθεστώς συμπληρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν προηγουμένως θεσπιστεί κατά της Χαμάς και της PIJ στο πλαίσιο του κατάλογου τρομοκρατών της ΕΕ (κοινή θέσης 2001/931/ΚΕΠΠΑ). Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, πρόσωπα, ομάδες, οντότητες και φορείς μπορούν να καταχωρηθούν στον κατάλογο για δραστηριότητες όπως: την προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων και συναφών υλικών στις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, την υποστήριξη μαζί με τη Χαμάς και την PIJ ενεργειών που υπονομεύουν ή απειλούν τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του Ισραήλ, τη συμμετοχή σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και την υποκίνηση ή δημόσια πρόκληση σε βίαιες ενέργειες των δύο οργανώσεων.