Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλιδης Κουεγιαρ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ και ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ στις 30 Ιανουαρίου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου.  Ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης από τον ΓΓ των ΗΕ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο παρατεταμένου, δυστυχώς, τέλματος στο Κυπριακό. Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων εργαζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί.

Με την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση προσερχόμαστε σε αυτή τη νέα περίοδο για το Κυπριακό, ευελπιστώντας ότι την ίδια πολιτική βούληση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η κα Ολγκίν πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη όπου έχει ενημερωθεί εκτενώς ενώ πραγματοποίησε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κα Ολγκίν προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας στο ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.