Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Νέα στοιχεία στο φως μετά την αποκάλυψη του ΑΝΤ1 ότι δικηγόρος του Τουρκοκύπριου συλληφθέντα στην Ιταλία για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι Ελληνοκύπριος πρώην βουλευτής. Ενώπιον του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πληροφορίες για εμπλοκή του και σε εταιρεία παροχής επενδυτικών συμβουλών στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης προειδοποιεί με συνέπειες σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η προσπάθεια ποινικών διώξεων.

Στοιχεία και πληροφορίες έχει ενώπιον του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες για το δίκαιο της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και στην οποία συμμετέχει ο ελληνοκύπριος δικηγόρος και πρώην βουλευτής, που όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο ΑΝΤ1 εκπροσωπεί τον Τουρκοκύπριο νομικό που συνελήφθη στην Ιταλία για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Η εταιρεία η οποία δηλώνει ως διεύθυνση το δικηγορικό γραφείο του πρώην πολιτευτή, διατηρεί γραφεία και στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε αυτή συμμετέχουν επίσης τρεις Τουρκοκύπριοι, ένας εκ των οποίων δικηγόρος εγγεγραμμένος στα μητρώα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μιχάλης Βορκάς – Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Σε περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες που ήρθαν εις γνώση μας τότε προκύπτουν κάποια ζητήματα για τα οποία έχει δικαιοδοσία ο ΠΔΣ και τα όργανα του δηλαδή το πειθαρχικό του συμβούλιο να εξετάσει. Κανείς δεν μπορεί να ασκεί δικηγορία ή να παρέχει νομικές υπηρεσίες χωρίς να είναι εγγεγραμμένος ο ίδιος ή δικηγορική εταιρεία στο μητρώο του ΠΔΣ».

Ο κ. Βορκάς σχολίασε και τις πληροφορίες που φέρουν τον συγκεκριμένο ελληνοκύπριο δικηγόρο να εκπροσωπεί τον Τουρκοκύπριο συνάδελφο του που συνελήφθη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος για εμπλοκή σε παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Μιχάλης Βορκάς – Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Αν με ρωτάτε ως Έλληνα της Κύπρου να σας πω την άποψη μου προσωπικά αυτό δεν θα το έκανα ποτέ. Αν με ρωτάτε σαν πρόεδρο του ΠΔΣ […] μέσα από κάποιες διαδικασίες δικαιούται να εκπροσωπεί κάποια πρόσωπα ενώπιον άλλων δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Προειδοποιήσεις και απειλές από Ερσίν Τατάρ

Με αφορμή την σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου  στην Ιταλία, νέες προειδοποιήσεις και απειλές απηύθυνε ο κατοχικός ηγέτης.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, εργαλειοποίηση του συγκεκριμένου θέματος και κάλεσε τις αρχές της Δημοκρατίας να τερματίσουν τις προσπάθειες ποινικών διώξεων όσων εμπλέκονται σε παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Οι εξελίξεις που προέκυψαν την τελευταία περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ στην Ιταλία, είναι νέα παραδείγματα των γενικών μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Είναι φανερό ότι θα διασαλευθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε περίπτωση που δεν τερματιστούν και συνεχιστούν τέτοιου είδους προσπάθειες».

Ενώ ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου τουρκοκυπριακού ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουρφάν Ερχιουρμάν αν και αναγνώρισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πατά στο σωστό έδαφος, εντούτοις χαρακτήρισε ως κακοπροαίρετη την συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του συγκεκριμένου θέματος.