Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζεβντέτ Γιλμάζ

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε τα εγκαίνια του μεγάλου τζαμιού που ανεγέρθηκε έξω από την κατεχόμενη Λευκωσία. Ο τούρκος αντιπρόεδρος και ο κατοχικός ηγέτης μίλησαν εκ νέου για λύση δυο κρατών.

Επικαλούμενος και επαναλαμβάνοντας τις αδιάλλακτες θέσεις της κατοχικής πλευράς στο Κυπριακό, αφίχθηκε παράνομα στις 9.00 το πρωί στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Ο δεύτερος τη τάξει στην τουρκική κυβέρνηση, που έφθασε στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στην τελετή των εγκαινίων του μεγάλου τζαμιού που ανεγέρθηκε στον χώρο του λεγόμενου Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου στο δρόμο Λευκωσίας Κερύνειας και φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη του ιδρύματος Σουάτ Γκιουνσέλ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

Τζεβντέν Γιλμάζ – Αντιπρόεδρος Τουρκίας

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να αποκόψουν την «τδβκ» από τον κόσμο, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Αν κλείσουν μια πόρτα, θα ανοίξουμε άλλες πόρτες και η «τδβκ» με τον τουρκοκυπριακό «λαό» θα συνεχίσει να ενσωματώνεται και να συνεισφέρει στον κόσμο σε κάθε τομέα».

Κατά την τελετή των εγκαινίων,  ο Ερσίν Τατάρ που είχε το απόγευμα και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο αντιπρόεδρο, επανέλαβε τις προϋποθέσεις που θέτει για επιστροφή στις συνομιλίες.

Ερσίν Τατάρ

«Ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ύπαρξη του, στη βάση της ισότητας με πίστη και αγάπη στην καρδιά του. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη στη βάση αυτής της συμφωνίας».

Τα εγκαίνια του τζαμιού που έχει έξι μιναρέδες και 62 τρούλους τέλεσαν ο τούρκος αντιπρόεδρος και ο Ερσίν Τατάρ, μαζί με τον υπουργό βιομηχανίας της Τουρκίας και τον ιδιοκτήτη του Πανεπιστημίου Σουάτ Γκιουνσέλ του οποίου φέρει το όνομα του Γκιουνσέλ.

Και όλα αυτά με Τουρκοκύπριο επιχειρηματία να έχει καταθέσει αγωγή στο λεγόμενο δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του ιδιοκτήτη του Πανεπιστημίου, ισχυριζόμενος ότι η γη που ανεγέρθηκε το τζαμί του ανήκει.