Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη να μην επηρεάζεται σε κανένα βαθμό, είπε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό, και κληθείς να αναφερθεί στις νέες τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια, όπου ανοίγουν ορύγματα, και ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω ενημερωθεί αμέσως για την τουρκική ενέργεια, αναμένω να υποβληθεί και απόψε σχετικό σημείωμα.

Έχω μιλήσει ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, έχω επικοινωνήσει μαζί του για να ενημερωθώ. Όντως πρόκειται για έργα των κατοχικών δυνάμεων εκτός της νεκρής ζώνης, είναι κάτι για το οποίο θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέπουμε αυτή την αυξημένη τάση από πλευράς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ήταν για αυτό τον λόγο που απευθύνθηκα στον ΓΓ των ΗΕ.

Εκείνο που μετέφερα και στον Πρόεδρο της Κοινότητας και θέλω να αναφέρω και με τις δηλώσεις μου είναι ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη να μην επηρεάζεται σε κανένα βαθμό. Είναι κάτι, επαναλαμβάνω, που παρακολουθούμε συνεχώς».

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ είχε συμπεριληφθεί και η παρούσα πρόκληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, είναι μεταγενέστερη αυτή η πρόκληση. Γίνονται συχνά στη Δένεια τέτοιου είδους κινήσεις εντός της νεκρής ζώνης. Επαναλαμβάνω, η συγκεκριμένη είναι εκτός της νεκρής ζώνης, αλλά είναι καταδικαστέα, γιατί επηρεάζει γενικότερα την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν επικοινώνησε η Κυβέρνηση με τα ΗΕ για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά, και με τα ΗΕ και με την ΕΕ, αλλά και με τρίτα κράτη που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Σε ερώτηση τι μπορούμε να περιμένουμε από τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και από την απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, με δεδομένη την προκλητικότητα από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνομαι απόλυτα το ερώτημα σας και σίγουρα τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποδεικνύουν ότι το σημερινό στάτους κβο, το οποίο είναι απαράδεκτο, δεν είναι στατικό, δημιουργούνται συνεχώς απαράδεκτα νέα τετελεσμένα που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Άρα, γνωρίζω τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις αντιλαμβάνομαι απόλυτα, αλλά την ίδια στιγμή, η μοναδική λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν εδώ και 50 χρόνια από τη συνεχιζόμενη κατοχή είναι η επίλυση του Κυπριακού. Και είναι για αυτό τον λόγο που, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, χαιρετίζουμε τον διορισμό (της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ), αναμένουμε να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».