Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τη διαβεβαίωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ότι θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων του για να ανταποκριθεί με αρτιότητα στις προσδοκίες του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, έδωσε ο νέος Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Μιχάλη Γιωργάλλα το Υπουργείο Άμυνας.  

«Από σήμερα, με απόλυτο σεβασμό, συνεργασία και συνεννόηση, σε όλα τα επίπεδα θα προσπαθήσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις προκλήσεις και απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος και των ενδεχόμενων απειλών», είπε κ. Πάλμας, κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας που έγινε στο κτίριο του Υπουργείου, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Ο κ. Παλμας είπε ακόμη ότι έχει ανάμικτα συναισθήματα που αναλαμβάνει σήμερα το Υπουργείο Άμυνας.

«Από τη μια, αποτελεί ύψιστη τιμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μου αναθέσει αυτό το χαρτοφυλάκιο και από την άλλη διαδέχομαι ένα άξιο πολιτικό, ένα άξιο πολιτικό, ένα άνθρωπο που κανένας δεν μπορεί να του προσάψει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά την καθαρότητα του τόσο στις πολιτικές του θέσεις όσο και για τη γενικότερη ζωή του», πρόσθεσε.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να συνομιλήσει το συντομότερο δυνατό με τον Έλληνα ομόλογου του και να τον επισκεφθεί για να συζητήσουν και να καθορίσουν «από κοινού τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί κυρίως από την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας».

Ανέφερε ότι «στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας απαρασάλευτος συμπαραστάτη και ακλόνητο σύμμαχο αποτελεί η Ελλάδα με την οποία μας ενώνει μακραίωνη, κοινή ιστορική πορεία, κοινές αξίες και ακατάλυτοι δεσμοί αδελφοσύνης».

Ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο που τον τίμησε και τον εμπιστεύθηκε να διαχειριστεί τους τελευταίους 10 μήνες ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία της χώρας, αυτό του Υπουργείου Άμυνας, όσο και γιατί τον εμπιστεύθηκε και υποστήριξε τις αποφάσεις του χωρίς καμία παρέμβαση στο έργο του.  

«Παρά το σύντομο της θητείας μου και το ξαφνικό της αντικατάστασης μου, δηλώνω περήφανα και με ικανοποίηση ότι η αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στο σύντομο χρόνο που μας δόθηκε επιτελέσαμε σημαντικό έργο προς επίτευξη των στόχων που θέσαμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάλμας είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας «είναι επιφορτισμένο με την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης της χώρας μας».

Ο νέος Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη που τον τίμησε με την επιλογή του και πρόσθεσε πως διαβεβαίωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαιώνει και δημόσια ότι «θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου για να ανταποκριθώ με αρτιότητα στις προσδοκίες του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του».

Στην συνέχεια, ο κ. Πάλμας απεύθυνε χαιρετισμό στην ηγεσία και στα στελέχη της ΕΦ, στους εθνοφρουρούς, εφέδρους και εθνοφύλακες της πατρίδας καθώς και σε όλο το πολιτικό προσωπικό, την ψυχή και την καρδιά της ΕΦ, όπως είπε, και τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια, με σαφή συστηματικό και μεθοδικό τρόπο σε πλήρη συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος για να οδηγήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη υψηλότερα».

«Θα σταθώ στο πλευρό τους ως προϊστάμενος, ως συνάδελφος, ως φίλος και συμπαραστάτης στην κοινή προσπάθεια διατήρησης της αναβάθμισης του αξιόμαχου της ΕΦ», τόνισε.

Ανέφερε ότι θα επιδιώξει να ενημερωθεί τάχιστα για τα ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη της ΕΦ και «μαζί με την ηγεσία της ΕΦ, συλλογικά, να λάβουμε τις ορθότερες των αποφάσεων για το καλό των ενόπλων μας δυνάμεων και της κοινωνίας ευρύτερα».

Είπε ότι σε αυτό τον αγώνα ουδείς περισσεύει και πρόσθεσε πως αναμένει από τον καθένα ξεχωριστό «να εργαστούμε από κοινού επιδεικνύοντας δέσμευση και προσήλωση στον κοινό στόχο, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα».

Απευθυνόμενος στον ενικό στον απερχόμενο Υπουργού Άμυνας, ο κ. Πάλμας ευχαρίστησε τον φίλο Μιχάλη Γιωργάλλα, όπως είπε, για όλα όσα πρόσφερε αυτό το διάστημα ως Υπουργός.

«Γνωρίζοντας σε προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι πάντοτε θα απαντάς θετικά στα καλέσματα και θα δίδεις πάντοτε το παρών σου, όταν και εφόσον απαιτηθεί, για να μας συμβουλεύσεις με τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε στον κ. Γιωργάλλα να είναι πάντα υγιής και να έχει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και επιτυχία στην μετέπειτα πορεία του.

Ο κ. Γιωργάλλας από πλευράς του διαβεβαίωσε τον νέο ΥΠΑΜ ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του και την προσωπική του στήριξη και βοήθεια προς επίτευξη των στόχων του.

Μιχάλης Γιωργάλλας: Παρά το ξαφνικό της αντικατάστασή μου δηλώνω περήφανα ότι η αποστολή εξετελέσθη (ΦΩΤΟΣ&ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΔ Υπ. Άμυνας προς Πάλμα: Θα συνεχίσουμε μαζί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Λουκά, απευθυνόμενος στον απερχόμενο ΥΠΑΜ, είπε ότι ανέλαβε ως Υπουργός τον Μάρτιο του 2023 σε μια περίοδο προκλήσεων και αναταράξεων σε διεθνές επίπεδο και χάραξε «με δυναμισμό και αποφασιστικότητα» τον δρόμο για τους υπόλοιπους συνεργάτες του, «ενισχύοντας αποτελεσματικά τις πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί».

«Επιδιώξατε από την πρώτη στιγμή να εργαστούμε όλοι μαζί με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΦ προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμα διακυβέρνησης για μια ισχυρή, ευέλικτη και σύγχρονη δύναμη, ικανή να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι σε κάθε επιβουλέα και άξιο προασπιστή της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος, στον νέο ΥΠΑΜ, ο κ. Λουκά είπε ότι αναλαμβάνει την ηγεσία του ΥΠΑΜ «σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις κατά την οποία, αφενός ο τουρκικός αναθεωρητισμός και αφετέρου ότι βρισκόμαστε στην περίμετρο πολεμικών συρράξεων καλούν για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας μας με στόχο την ενίσχυση, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της ΕΦ».

«Θα συνεχίσουμε μαζί την πορεία υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ», πρόσθεσε.