Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

«Έχω ο ίδιος αποταθεί στον Γενικό Γραμματέα, ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε στην επιστολή που απέστειλε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Δεκεμβρίου 2023, και μέσω της οποίας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Λευκωσίας, στην δραματική, όπως την χαρακτήριζε, αύξηση των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου.

«Η κλιμάκωση των παραβιάσεων στην ουδέτερη ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας στο έδαφος και ως ξεκάθαρη προσπάθεια αρπαγής και δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Ανησυχώ βαθύτατα ότι αυτές οι κλιμακούμενες παραβιάσεις από τις τουρκικές δυνάμεις, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή κρίση», αναφέρει η επιστολή.

Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται αναλυτικά στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στα γεγονότα του Αυγούστου στην Πύλα, υπογραμμίζοντας την αυτοσυγκράτηση και την εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας που οδήγησε στην συναντίληψη, αλλά και την άρνηση εντέλει της άλλης πλευράς να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Ευρεία αναφορά γίνεται και στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και η παρεμπόδιση σε προσωπικό της UNFICYP, να έχει πρόσβαση στο νεκροταφείο Wayne’s Keep των Βρετανών, επιβάλλοντας έτσι, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, de facto εξουσία σε περιοχή της νεκρής ζώνης.

Δεν παραλείπει την αναφορά και στις παραβιάσεις στην ουδέτερη ζώνη που έγιναν προγενέστερα και δεν ήρθησαν. Στα Στροβίλια, την Αυλώνα, στο γήπεδο της Τσεντίνγκαγια.

«Ως εκ τούτου σας καλώ, εξοχότατε, να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας στην Άγκυρα την ανάγκη για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ώστε όλα τα μέρη να μπορέσουν να εμπλακούν ουσιαστικά με το νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ και να βρουν ένα τρόπο να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον είναι σημαντικό ο ΟΗΕ να καταγράφει αυτές τις παραβιάσεις στην επικείμενη έκθεση και να είναι κατηγορηματικός στις επαφές του με την Τουρκία, καλώντας την να σεβαστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να διασφαλίσει την αποκατάσταση του status quo ante», προστίθεται στην επιστολή.

Η προσοχή για το Κυπριακό στρέφεται τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει την ερχόμενη Τετάρτη για τις εξελίξεις των τελευταίων έξι μηνών τις χώρες που συνεισφέρουν στην αστυνομία και στα στρατεύματα της UNFICYP, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα προχωρήσει σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε κλειστή συνεδρίαση και ενόψει της ανανέωσης της θητείας της UNFICYP.

Κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη, αναμένεται να συναντηθεί και με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Τον διορισμό της, χαιρέτισε με ανακοίνωση και το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό βήμα.

«Ευχόμαστε η νέα Απεσταλμένη των Η.Ε να συντονίσει επιτυχώς την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Από την πλευρά της η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γ.Γ των ΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κ.Δ και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοδουλίδη», σημειώνεται.

Το Κυπριακό θα είναι, εξάλλου, στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.