Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φουάτ Οκτάι Ερσίν Τατάρ

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έδωσε εντολή στην «αστυνομία» να ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του πρώην Αντιπροέδρου της Τουρκίας. 

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στην αστυνομία, το θέμα θα διερευνηθεί», ανέφερε στην «Γενί Ντουζέν», σε μια πρώτη τοποθέτηση του ο Ερσίν Τατάρ. 

Ηχητικό ντοκουμέντο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο αναφέρεται στην παροχή «δώρου» ύψους 50 εκ. δολαρίων από τον δολοφονημένο Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στον πρώην Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ. Ο κ. Οκτάϊ την προηγούμενη περίοδο ήταν αρμόδιος για θέματα της Κύπρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που μεταδίδονται, το «δώρο» δόθηκε στον Τούρκο πολιτικό με αντάλλαγμα την παροχή ασυλίας στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Φάλγιαλι στην Τουρκία. 

Το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται η φωνή του Τζεμίλ Ονάλ, ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στην Ολλανδία και προηγουμένως ήταν το δεξί χέρι του Φάλγιαλι, απεικονίζει τον κ. Τατάρ ως το πρόσωπο-κλειδί-μεσάζοντα που διευκόλυνε τη διαδικασία της δωροδοκίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τατάρ ανέφερε στη «Γενί Ντουζέν» ότι «είναι ψέμα. Ούτε γνωρίζω ούτε είμαι ενήμερος γι' αυτό. Ούτε γνωρίζω ούτε έχω δει τους ανθρώπους που εμπλέκονται. Δεν νομίζω ότι ο Φουάτ Οκτάϊ εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο». 

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες στην αστυνομία σχετικά με τις εν λόγω ηχογραφήσεις και ότι θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Από την πλευρά του, ένα άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο στη όλη υπόθεση, ο Τ/κ δημοσιογράφος, Αλιχάν Πεχλιβάν ανέφερε στην τ/κ εφημερίδα ότι «το άτομο (Ονάλ) υπέβαλε αίτηση ασύλου. Στις 26 Δεκεμβρίου έχει δίκη. Γι' αυτό βγαίνουν αυτές οι ειδήσεις. Δούλεψα με τον Χαλίλ Φάλγιαλι για δυο χρόνια. Φυσικά, υπήρξα μάρτυρας πολλών πραγμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, δεν έχω ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα για το περιστατικό δωροδοκίας που αναφέρεται στις ηχογραφήσεις».

Τέλος, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Τζεβχερί Γκιουβέν που έφερε στο προσκήνιο το ηχητικό ντοκουμέντο ανέφερε στη τ/κ εφημερίδα ότι ο Ονάλ «έκανε αυτές τις συνομιλίες από το τηλέφωνο της φυλακής του στην Ολλανδία». Οι «αρμόδιες αρχές της Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος ή της Τουρκίας, είπε, «μπορούν να επικοινωνήσουν με τη φυλακή στην Ολλανδία και να εξασφαλίσουν τις ηχογραφήσεις αυτών των συνομιλιών».