Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ενόψει της έναρξης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένει ότι οι εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν αρκούν για να αλλάξουν τη γνώμη του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως κατά την τελευταία σύνοδο διαπιστώθηκε πως χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να υπάρξει κατάληξη. Είπε πως θα γίνει εντατική εργασία για να πειστεί η Ουγγαρία, όχι μόνο σε σχέση με την βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού όπως η μετανάστευση.

Από την πλευρά του ο κ. Ντε Κρόο σημείωσε πως στην τελευταία σύνοδο έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και πως για αυτό η κατάληξη είναι εφικτή.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής θα έχει στόχο την κατάληξη σε ομοφωνία και των 27 όσον αφορά την αναθεώρηση του ΠΔΠ για την περίοδο 2021 - 2027. Η συζήτηση κατά την τελευταία σύνοδο στις 14 και 15 Δεκεμβρίου κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των 26 από τα 27 κράτη μέλη για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του προϋπολογισμού, ο οποίος καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες λόγω των τελευταίων κρίσεων, των τιμών ενέργειας και της ανάγκης κάλυψης των τόκων από τον δανεισμό που χρειάστηκε αντιμετώπισή τους. Η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε λόγω της αντίρρησης της Ουγγαρίας με την προσθήκη 50 δις ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας.