Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξ

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έπειτα  από τρεις περίπου ώρες συζήτησης τις οποίες απασχόλησαν κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως η συζήτηση για τη Μέση Ανατολή έληξε χωρίς Συμπεράσματα για το εν λόγω θέμα. «Οι ηγέτες είχαν μια στρατηγική συζήτηση για τη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσουν να το συζητούν στο μέλλον» ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως δεν είχε υπάρξει σχεδιασμός για συνομολόγηση σχετικών συμπερασμάτων.

Στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνονταν οι τελευταίες εξελίξεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, στη βάση επιστολής ενημέρωσης της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση επί του εδάφους και τις ενέργειες της Επιτροπής που έγιναν μετά την προηγούμενη σύνοδο.

Αναμένεται έκδοση συμπερασμάτων μεταξύ άλλων για μετανάστευση, ασφάλεια και άμυνα, και Στρατηγική Ατζέντα, καθώς και σύντομη αναφορά στην έκθεση Μπορέλ - Κομισιόν για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Την Πέμπτη είχαν εκδοθεί συμπεράσματα για τη διεύρυνση, σηματοδοτώντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.